Denník N

V Maďarsku vydávajú imunitný preukaz už po prvej dávke. Je vstupenkou do divadiel, kín a na štadióny

Viktor Orbán propagoval na Facebooku otváranie terás touto fotkou. Foto - FB/orbanviktor
Viktor Orbán propagoval na Facebooku otváranie terás touto fotkou. Foto – FB/orbanviktor

V Maďarsku zrejme tento týždeň prekročia hranicu štyroch miliónov zaočkovaných. Premiér Viktor Orbán preto chystá ďalšie uvoľnenie – pre tých, čo majú imunitný preukaz.

Maďarská vláda zaviedla vlastné vnútroštátne imunitné preukazy. Urobila tak ešte pred rozhodnutím o spoločnom európskom covid pase.

Imunitné preukazy budú slúžiť ako vstupenky do prevádzok rôznych služieb alebo na kultúrne a športové podujatia pravdepodobne už od tohto týždňa. S vydávaním preukazov a s rýchlym tempom uvoľňovania sa však spájajú aj obavy v krajine, ktorá už vedie oficiálne svetové štatistiky úmrtí na koronavírus na milión obyvateľov.

Aj Orbán si dal pivo

Maďarsko pristúpilo k výraznému uvoľňovaniu minulú sobotu, keď sa otvorili terasy reštaurácií. Propagoval to aj premiér Viktor Orbán, ktorého fotka s pohárom piva sa stala rýchlo virálnou na maďarskom internete.

Tisíce mladých zaplnili v sobotu ulice Budapešti a iných maďarských miest, pričom zjavne veľmi nedbali na aktuálne protiepidemiologické opatrenia. Podľa reportáží maďarských médií väčšina ľudí bola bez rúšok aj mimo terás, vznikali obrovské davy a úplne sa ignoroval bezpečný odstup.

Viacerí lekári a odborníci vyjadrili svoje obavy, že nedisciplinovanosť ľudí môže viesť k ďalšej vlne.

Maďarsko pritom ešte vôbec nemá za sebou silnú tretiu vlnu. Aj keď počty nových nakazených a hospitalizovaných už posledné týždne klesajú, počty úmrtí sú ešte stále vysoké.

Vývoj počtu hospitalizácií v Maďarsku. Zdroj – Our World in Data
Vývoj počtu úmrtí v Maďarsku. Zdroj – Our World in Data

Otvoria skoro všetko

Vláda však pandemické opatrenia podmieňuje už jedine počtom zaočkovaných, v čom patrí Maďarsko medzi lídrov Európskej únie. Premiér Viktor Orbán minulý piatok oznámil, že ďalšie uvoľňovanie príde, ak prekročia hranicu štyroch miliónov zaočkovaných (Maďarsko má 9,7 milióna obyvateľov).

Podľa tempa očkovania k tomu môže dôjsť už v druhej polovici tohto týždňa.

Vláda medzitým zverejnila aj podrobné pravidlá. Otvoriť sa majú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie