Denník N

Som Philipp Lahm. Porozprávam vám, prečo som si tak rozumel s Guardiolom a prečo ho každý miluje

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Philipp Lahm každý mesiac v spolupráci s nemeckým Die Zeit aj v Denníku N uverejňuje stĺpček. Legenda nemeckej reprezentácie, jeden z najlepších obrancov histórie a kapitán majstrov sveta z roku 2014, analyzuje svoju futbalovú kariéru, ale aj dosah futbalu na spoločnosť, ekonomiku a politiku.

Od Pepa Guardiolu som si toho zobral veľa. „V dôležitých zápasoch si vždy vyberám moju najlepšiu jedenástku,“ povedal mi.

Musíte počúvať pozorne. Tá veta obsahuje, o čom futbal v skutočnosti je: o individuálnej kvalite. Guardiola je top tréner, ktorý miluje schopnosti a talent svojich hráčov.

Niektorí tréneri sa snažia obmedziť zložitosť futbalu. Guardiola chce byť majstrom zložitosti. Môžeme ho porovnávať so šachovým veľmajstrom alebo dirigentom orchestra, ktorému sa podarí dostať to najlepšie z každého nástroja. Rozdiel však je, že hrať futbal je iné ako hrať podľa hudobných nôt. Nie je také jednoduché uvedomiť si, čo kto robí na ihrisku a čo tam ešte môže robiť. Je to aj ťažké opísať.

Skvelý tréner vždy vie, čo môže kto robiť a kto bude jeho ústredným hráčom. Potom sa s každým hráčom porozpráva, aké sú jeho prednosti a slabiny a aké sú prednosti a slabiny ostatných. Každý jeden deň mení individuálnu úlohu pre každého hráča. Guardiola všetky tieto veci robí s vášňou, akú som nikdy u iného trénera nevidel. Robí to až dovtedy, kým si všetci nemyslia, že tréner

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Športovci píšu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie