Denník N

Covid je už aj na Mount Evereste, šíri sa aj preto, že má podobné príznaky ako výšková choroba

Foto – AP
Foto – AP

Píše Antonia Noori Farzanová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Keď Nepál opäť povolil zahraničným horolezcom zdolávať Mount Everest, mnohí sa obávali, že koronavírus sa dostane až k najvyššiemu štítu sveta.

A oprávnene – iba pár týždňov po začiatku jarnej sezóny sa prejavili príznaky vírusu už v základnom tábore Mount Everestu. To podnietilo diskusiu, či má mať prednosť otvorený Everest ako zdroj príjmu alebo bezpečnosť miestnych Nepálčanov.

Podoba s kašľom Khumbu

Magazín Outside pred týždňom informoval, že helikoptérou už evakuovali prvého horolezca, ktorý mal príznaky pľúcneho edému. V nemocnici v Káthmandu mal neskôr pozitívny test na koronavírus. New York Times dodatočne odhalil, že pozitívnych horolezcov bolo v oblasti základného tábora hneď niekoľko.

Presný počet prípadov nakazených horolezcov je stále neznámy a nepálske ministerstvo cestovného ruchu sa k situácii zatiaľ nevyjadrilo.

„Môžeme si byť takmer istí, že sme tu tento rok mali už viacero pozitívnych, no zatajených alebo nesprávne diagnostikovaných prípadov. A ďalšie budú pribúdať,“ hovorí Adrian Ballinger, zakladateľ spoločnosti Alpenglow Expeditions, ktorá sa rozhodla počas jarnej sezóny zrušiť všetky výstupy na Everest.

V Nepále rastie miera infekčnosti, k čomu prispieva aj žalostná situácia v Indii. Preplnené kempy a často sa meniaci nosiči či vodiči jakov vytvárajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie