Denník N

Prečo tak veľa žien rozumie frustrácii Ursuly von der Leyenovej zo sexizmu aj mlčiacich mužov

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas samitu Európskej únie v novembri. Foto TASR/AP
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas samitu Európskej únie v novembri. Foto TASR/AP

Poníženie predsedníčky Európskej komisie je príkladom toho, ako ľahko sa hovorí o rovnosti všetkých ľudí na chodbách bruselských inštitúcií a ako ťažko sa to aplikuje zoči-voči niekomu, kto týmto konceptom pohŕda.

Tri týždne po incidente, ktorému už médiá stihli dať meno „sofagate“, sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová verejne a otvorene vyjadrila, že si myslí, že za jej ponížením zo strany tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bol sexizmus.

Predtým o tom, prečo ju na oficiálnom stretnutí s tureckým lídrom neusadili tak ako predsedu Európskej rady Charlesa Michela vedľa Erdogana, nechcel jej hovorca špekulovať. V debate o Turecku s poslancami Európskeho parlamentu však bola politička konkrétnejšia. „Usúdila som, že sa to stalo, pretože som žena. Stalo by sa to, keby som mala oblečený oblek a kravatu? Na fotografiách z predchádzajúcich stretnutí som nevidela, že by tam chýbali kreslá, ale tiež som na tých fotografiách nevidela žiadnu ženu.“

Von der Leyenová tak narážala na to, že na predchádzajúcich stretnutiach v rovnakom formáte – turecký prezident, predseda Európskej komisie a predseda Európskej rady – sedeli všetci lídri vedľa seba, čo aj formálne poukazovalo na to, že sú na rovnakej úrovni. Predsedníčku Európskej komisie však posadili na jeden z gaučov, ktorý vyzeral menej honosne a bol vzdialený od Erdogana aj Michela. Na gauči oproti sedel turecký minister zahraničia, čo je funkcia, ktorá je podľa protokolu nižšie ako funkcia von der Leyenovej.

Nemecká politička je prvou ženou na čele Európskej komisie, predsedami Európskej rady boli doteraz vždy len muži. Z protokolárneho hľadiska majú podľa Deutsche Welle von der Leyenová aj Michel rovnaký status ako predsedovia vlád.

Ehm…

Von der Leyenová na evidentne zlý úmysel z tureckej strany reagovala prekvapene a citoslovcom ehm používaným na vyjadrenie rozpakov v nepríjemnej situácii. Neskôr povedala, že sa cítila ublížená, osamelá ako žena, aj ako Európanka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie