Denník N

Tak veľmi sme chceli vyhnať Smer, že sme neriešili, aký bude Matovič premiér. Vypočuli sme si voličov OĽaNO

Volebná noc OĽaNO vo februári 2020. Foto N – Tomáš Benedikovič
Volebná noc OĽaNO vo februári 2020. Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N a prieskumná agentúra 2muse zorganizovali cez internet dva moderované skupinové rozhovory s voličmi OĽaNO z februára 2020. Do prvej skupiny sme vybrali voličov, ktorí by svoju voľbu zopakovali, do druhej tých, ktorí by už volili inak.

Za posledný rok by som Igorovi Matovičovi dala dvojku, zhodnotí dnes už bývalého premiéra jedna z účastníčok skupinovej debaty. „So zdvihnutým prstom, ale na dvojku, pretože bravúrne zvládol covidovú situáciu. Ruku na srdce, už je to takmer… nie zažehnané, ale v oveľa lepšom stave, ako to bolo, keď sa s covidom bojovalo,“ vysvetľuje svoj postoj.

„Dodala by som, že podľa môjho názoru nemusel odísť z postu premiéra preto, lebo mal zlú komunikáciu. Bolo to v tom, lebo aj tí poslední, ktorí si mysleli, že o svoj post neprídu a že na nich nepríde, tak im začalo horieť pod zadkom. Preto bolo treba sa ho zbaviť.“

Komu horelo pod zadkom, pýta sa diskutérky moderátorka rozhovoru. „Neviem, či je to známe alebo je to verejné tajomstvo, ale Richard Sulík – veď on už raz rozbil vládu Ivety Radičovej – sa vôbec netajil tým, že chce byť premiérom a potom si to chce zamerať na post prezidenta. Keďže sa s Igorom Matovičom nemali radi, bolo treba ho odsunúť,“ pokračuje respondentka vo svojej myšlienke.

„Nakoniec jediný Matovič odišiel zo svojho postu. Som rada, že je tam pán Heger, ale pán Sulík vysmiaty, pani Kolíková vysmiata. Späť bez hanby, týždeň po tom, čo podávali demisiu, už si tam pekne sedia.“

Ďalší účastníci rozhovoru sa k názoru spoludiskutérky nehlásia. Aj keď vo februári 2020 volili hnutie OĽaNO, k výkonu funkcie premiéra v podaní Igora Matoviča sú oveľa kritickejší.

„Keď sa stanem premiérom, musím trošku diplomatickejšie rozprávať,“ hovorí ďalší účastník diskusie. „Dá sa to aj ľudovo, ale aj pekne, slušne, kľudne. A toto on nevedel, preto ho dali preč. Ja som si myslel, že bude dobrý premiér, a keď príde do premiérskeho kresla, začne komunikovať tak, ako by premiér komunikovať mal. A to nezvládol.“

Vo februári 2020 volilo v parlamentných voľbách hnutie OĽaNO presne 721 166 voličov. Denník N si koncom apríla vypočul desiatich z nich. Ako sa na svoje volebné rozhodnutie pozerajú po roku vládnutia, pandémii koronavírusu a Matovičovom páde?

Foto N – Vladimír Šimíček

Nie Smeru

Štrnásť mesiacov od parlamentných volieb a mesiac po výmene na poste predsedu vlády, na ktorom Igora Matoviča nahradil Eduard Heger, sme sa pokúsili hlbšie preniknúť do rozmýšľania ľudí, ktorí volili hnutie OĽaNO. Využili sme na to techniku moderovaných skupinových rozhovorov, takzvaných focus groups, ktoré pre Denník N, tak ako už viackrát v minulosti, pripravila prieskumná agentúra 2muse.

Skupinový rozhovor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie