Denník N

Opäť sa môžu konať kultúrne akcie, pripravte sa na niekoľko obmedzení

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pri aktuálnom trende covidových štatistík sa Slovensko od budúceho týždňa posunie do nižšieho rizikového stupňa. Okrem iného to znamená, že sa konečne opäť otvára aj kultúra. Vláda na dnešnom zasadnutí schválila semafor pre kultúrne podujatia.

Od 3. mája budú môcť na koncerty, do divadiel a na iné kultúrne akcie opäť chodiť návštevníci. Presnejšie maximálne 150 ľudí v interiéri na sedenie a do naplnenia 50 percent kapacity sál. Akcie musia byť výlučne na sedenie a zatiaľ aj s povinnosťou testu pre návštevníkov.

Pri pokračujúcej lepšiacej sa epidemickej situácii sa budú opatrenia v semafore uvoľňovať každé ďalšie dva týždne. V najmenej rizikovom stupni nazývanom monitoring to bude 28. júna kapacita 1000 návštevníkov v exteriéri a 500 v interiéri.

Tento semafor sa týka iba kultúrnych podujatí, tanečné zábavy, plesy, jarmoky a iné spoločenské akcie sa ďalej budú riadiť všeobecnou úpravou hromadných podujatí. Finálna podoba materiálu prešla pripomienkovaním konzília odborníkov aj úradu verejného zdravotníctva.

S testami a s oddelenými gastrozónami

„Trvalo to niekoľko mesiacov, ale snažili sme sa to urobiť čo najpredvídateľnejšie,“ povedala po rokovaní vlády ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Na otázku, prečo niektoré športové ligy majú povolenú návštevnosť dvetisíc ľudí, keď kultúra bude mať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Natália Milanová

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie