Denník N

Úspech s očkovaním zatienil škandál s bytom a necitlivým slovníkom: Boris Johnson má problém

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dominic Cummings je nenápadný muž, ktorý má veľký podiel na tom, že Británia už nie je v Európskej únii. Politický stratég viedol kampaň za odchod. A keď sa britským premiérom – aj vďaka brexitu – stal Boris Johnson, Cummings sa presunul na úrad vlády.

Johnson svojho poradcu bránil, aj keď sa na jar minulého roka ukázalo, že porušoval pandemické opatrenia. Po ďalších nezhodách však Cummings v novembri skončil a teraz sa postavil proti svojmu bývalému šéfovi.

Pre Johnsona to znamená, že namiesto chvály za to, ako rýchlo sa v Británii očkuje proti covidu, musí riešiť hneď niekoľko afér. Prvá súvisí s rekonštrukciou jeho bytu, ktorú podľa Cummingsa chcel platiť z peňazí od sponzorov Konzervatívnej strany.

Ešte horšie však môže dopadnúť druhá kauza. Britské médiá totiž zverejnili veľmi necitlivé Johnsonove výroky z rokovania vlády.

Nezaujímajú ho obete covidu?

Veľká Británia na jeseň zažívala ďalšiu silnú vlnu. V niektorých dňoch pribúdalo päťkrát toľko prípadov covidu ako na jar a vláda musela zaviesť druhý lockdown. Vtedy mal Johnson vysloviť vetu, ktorá mu po pol roku spôsobila problémy. Premiér sa chcel všemožne vyhnúť tretiemu lockdownu – aj za cenu toho, že „mŕtvoly sa budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie