Denník N

LM, semifinále: Vyhráva aj bez útočníka. Guardiola nevymýšľal a ukázal, ako zastaviť Neymara a Mbappého

Pep Guardiola udeľuje pokyny Kylovi Walkerovi. Foto - TASR/AP
Pep Guardiola udeľuje pokyny Kylovi Walkerovi. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

aj druhý zástupca anglickej Premier League v prvom zápase semifinále Ligy majstrov uhral na ihrisku súpera sľubný výsledok. Kým Chelsea v utorok remizovala s Realom Madrid 1:1, Manchester City o deň neskôr vyhral nad Parížom St. Germain 2:1.

Aj keď Pep Guardiola nasadil zostavu bez typického hrotového útočníka, nedá sa povedať, že by taktiku prešpekuloval, čo mu vyčítali v minulých rokoch. Efektívne sa mu vďaka jeho vynálezu podarilo eliminovať Kyliana Mbappého aj Neymara, na ktorých výkonoch stoja a padajú výsledky Paríža.

Pomohli mu však aj zaváhania domácich pri defenzíve – najprv brankár Keylor Navas pustil za chrbát prepadnutý center, potom sa múr nešikovne rozostúpil pri priamom kope.

Súhrn Ligy majstrov prinášame vždy ráno po zápasoch a posielame ho aj e-mailom.


Pep Guardiola mal na tlačovej konferencii pred zápasom svojho Manchestru City na ihrisku Paríža St. Germain dobrú náladu. Svojich hráčov nabádal, aby si semifinále užili a boli sami sebou.

S odľahčením tiež zhodnotil kvalitu najväčších hviezd súpera – Neymara a Kyliana Mbappého. „V noci som sa snažil dobre vyspať, ale podarilo sa mi to až vtedy, keď som na nich dvoch prestal myslieť,“ smial sa uvoľnený Guardiola.

Španielskeho trénera v minulosti neraz kritizovali za to, že veľké zápasy Ligy majstrov príliš „pretaktizoval“ a výsledky na lavičke City tomu aj zodpovedali: v prvej Guardiolovej sezóne klub vypadol už v osemfinále proti Monacu, potom nasledovali štvrťfinálové vyradenia s Liverpoolom a Tottenhamom a naposledy vlani blamáž proti Lyonu.

Napríklad proti Lyonu Guardiola poslal na ihrisko hráčov v netypickom defenzívnom rozostavení 3-5-2, čo sa mu vo štvrťfinále hranom na jeden zápas vypomstilo prehrou 1:3.

Teraz sa však zdá, že sa s Manchestrom City prvý raz dočká postupu do finále. Výhra 2:1 na ihrisku súpera dáva City výbornú pozíciu pred odvetou, hoci po prvom polčase by takýto výsledok tipoval málokto.

Ako napísal portál goal.com, Guardiolu tentoraz nikto nemôže viniť z pretaktizovania. Jeho zverenci boli v Paríži úspešní aj preto, že pri tvorbe zostavy a taktiky nevymýšľal nič prekvapivé. Zato však ukázal veľmi jednoduchý a efektívny spôsob, ako zastaviť Neymara a Mbappého.

Guardiolov vynález. Najmä Kylian Mbappé zažil nevydarený večer, keďže vôbec prvý raz v kariére sa mu stalo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Súhrn Ligy majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie