Denník N

Právnik Peter Chrašč aj manažér Miroslav Sedlák chcú priznať pokus podplatiť štátneho tajomníka Fecka

Peter Chrašč a Miroslav Sedlák na súde. Foto - N
Peter Chrašč a Miroslav Sedlák na súde. Foto – N

S prokurátorom chcú uzavrieť dohodu o vine a treste. Mohli by vyviaznuť s podmienkou.

Prvý pokus podplatiť predstaviteľa OĽaNO – štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Martina Fecka – sa zrejme skončí odsúdením podozrivých. Právnik Peter Chrašč a manažér IT firmy Lomtec.com totiž na prvom pojednávaní požiadali Špecializovaný trestný súd o uzavretie dohody o vine a treste. Znamená to, že pokus podplatiť štátneho tajomníka Martina Fecka chcú priznať.

Prokurátor so žiadosťou súhlasil, preto súd prerušil hlavné pojednávanie, kým sa obžalovaní s prokurátorom dohodnú na patričnom treste. Súd by mal o prijatí či odmietnutí dohody rozhodovať 13. mája.

Chraščov advokát Sergej Romža aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Jenčík povedali, že zákon teoreticky pripúšťa aj to, že by po dohode obaja obžalovaní vyviazli aj s podmienečným trestom. Prokurátor Jenčík však nechcel komentovať, či by na podmienečný trest pristúpil, ani to, či by sa mu zdal spravodlivý.

Chrašč aj Sedlák boli od septembra minulého roka vo vyšetrovacej väzbe. Hrozilo im päť až 12 rokov väzenia za pokus o úplatkárstvo a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Peniaze nakoniec Feckovi nedali, ale polícia aj tak zdokumentovala porušenie zákona.

Z pokusu podplatiť sumou 60-tisíc eur Fecka obvinili okrem Chrašča a Sedláka aj firmu Lomtec.com, pre ktorú Sedlák pracuje ako obchodný riaditeľ a je podpredsedom jej predstavenstva. Obvinenie firmy z korupcie slovenský právny systém pripúšťa, hoci je to veľmi neobvyklé.

Nateraz nie je jasné, či má byť súčasťou dohody o vine a treste aj firma a či majú jej zástupcovia o to záujem.

Policajný agent a odpočúvanie

Prípad bol pomerne jednoznačný,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie