Denník N

Sme malé morské panny. Hooligans šíria strach, dánski roligans dobrú náladu

Grafika N - Soňa Ševčíková
Grafika N – Soňa Ševčíková

Sme červení, sme bieli, stojíme spolu bok po boku,

matka Dánsko nás všetkých miluje,

dánskych chlapcov, ktorí vedia kopať do lopty,

ako novodobé malé morské panny.

My sme atmosféra, my sme šťastní fanúšikovia,

my sme dánski roligans.

Z obľúbenej dánskej futbalovej hymny nejde strach a je to zámer. Fanúšikovia dánskej reprezentácie sú pacifistickou odpoveďou na agresívnych hooligans. Prezývka, ktorú hrdo nosia, je odvodená od dánskeho slova „rolig“, čo znamená mierumilovný.

Zakladajú si na slušnosti a futbalové zápasy považujú za dobrú zábavu. Je to pre nich spoločenské stretnutie, párty, karneval. Roligans sa prvý raz objavili na majstrovstvách Európy vo Francúzsku 1984, čo bol prvý veľký turnaj po 20 rokoch, na ktorý sa Dáni kvalifikovali.

Odvtedy šírili skvelú náladu na každých majstrovstvách s dánskou účasťou. Ich filozofiu zhrnula akademická štúdia inštitútu Danish Sport Research z roku 1992:

„Roligan vykazuje jeden znak, ktorý ho spája s jeho protikladom, hooliganom: nadmernú konzumáciu alkoholu. Anglickí, írski a dánski fanúšikovia súperia o pozíciu najväčších pijanov, napriek tomu alkohol prebúdza fundamentálne odlišné vzorce správania. U anglických hooligans vyvoláva agresivitu a násilie, roligana však charakterizuje absencia násilia, spoločenské správanie a veselosť.“

V hnutí roligans je veľa žien

Bol by nezmyselný stereotyp povedať, že každý Angličan sa po pár pivách pôjde biť, zatiaľ čo Dán bude zábavný. Počas majstrovstiev Európy v 1988, keď bolo chuligánstvo v Anglicku na vrchole, vznikla zaujímavá komparatívna štúdia.

Vyplynuli z nej logické zdôvodnenia, prečo sa vtedajší Angličania správali agresívnejšie ako Dáni. Nešlo o národnostnú charakteristiku, ale o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Politika a európsky futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie