Denník N

Všetko o detských bicykloch: aký a kedy kúpiť, ako nahustiť pneumatiky a aké vzdialenosti dieťa zvládne v akom veku

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Radšej by som priplatil za kotúčové brzdy či prilbu ako za ľahký karbónový rám, hovorí o kúpe bicykla pre dieťa Martin Belás, cyklistický odborník, dlhoročný tréner, pedagóg a otec päťročného syna.

Dopĺňa ho pohybová inštruktorka Alena Kobesová z Rehabilitation Prague School.

Dočítate sa aj:

  • ako dieťa naučiť jazdiť bez pomocných koliesok;
  • prečo deťom nekupovať odpružený bicykel;
  • koľko stojí kvalitná prilba a ako ju vybrať;
  • aké vážne problémy deťom hrozia, ak to rodičia preháňajú;
  • o najčastejšej chybe pri kúpe detských bicyklov.

Kedy môžeme s dieťaťom začať bicyklovať?

Teoreticky môžeme o bicyklovaní uvažovať už od jeden a pol roka života. Rodičom detí v tomto veku odporúčam začať s odrážadlom – nájdeme ho aj pod názvom first bike, teda s bicyklom bez pedálov.

Je to výborný prostriedok z hľadiska rozvoja dynamickej rovnováhy detí. Na odrážadle dieťa nepotrebuje špeciálne brzdiť ani pedálovať, hrá sa s rovnováhou a k tomu zatáča riadidlami, čím sa zároveň učí jazdiť.

Väčšina detí si do troch rokov života absolútne vystačí s odrážadlami.

Ako vybrať správne odrážadlo?

Na trhu nájdeme rôzne verzie – kovové, hliníkové, drevené či plastové. Pri výbere by som sa však zameral v prvom rade na kvalitné pneumatiky a nízku hmotnosť odrážadla.

Z vlastnej skúsenosti viem, že dieťa dokáže na odrážadle prejsť aj po zvlnených terénnych dráhach – takzvané pump tracky. Takže sa netreba báť ani jazdy na takomto profile.

Samozrejme, nejaké dlhé výjazdy či prudké kopce neprichádzajú do úvahy. Ale mierne zvlnená trať s hladkým podkladom nie je problém.

Kedy začať so štandardným bicyklovaním?

Približne od dva a pol až od tretieho roka života. Ak deti mali prípravu na spomínaných odrážadlách, tak v 99 percentách prípadov nemusíte riešiť žiadne pomocné kolieska. Je to otázka desiatok minút a dieťa sa naučí šliapať a bicyklovať na štandardnom detskom bicyklíku.

Ako vybrať bicykel pre dieťa?

Veľkosť detského bicykla sa udáva podľa veľkosti kolies. Základným parametrom je preto práve veľkosť kolies a takisto ich hrúbka.

Pri výbere správnej veľkosti rozhoduje dĺžka dolných končatín a celková výška, resp. pomer dĺžky dolných končatín dieťaťa k celkovej výške jeho postavy.

Vyberáme tak, aby pri cyklistických začiatkoch, keď sa dá sedadlo na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Rodičovstvo

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie