Denník N

Ako sa stal Martin Klus pre časť južného Slovenska „novým Benešom“ a veliteľom „KlusKlusKlanu“

György Gyimesi a Martin Klus. Foto N - Vladimír Šimíček
György Gyimesi a Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček

Spor medzi Martinom Klusom a Györgyom Gyimesim prerástol do nekontrolovateľných rozmerov. Teraz by už obaja hlavní aktéri z jednej koalície chceli zložiť zbrane.

Slovensko-maďarské napätie alebo len hádka dvoch koaličných politikov? Konflikt medzi poslancom OĽaNO Györgyom Gyimesim a štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom (SaS) niekoľko týždňov zamestnával maďarský internet na Slovensku. Teraz už obaja politici hovoria, že sa nebudú navzájom ďalej urážať a sú za konštruktívnu diskusiu. Ich konflikt sa však medzitým rozvetvil.

Klus sa stal pre časť maďarskej verejnosti „novým Jánom Slotom“, ktorý vraj vyťahuje maďarskú kartu a bezškrupulózne útočí na Maďarov. Martin Klus odmieta, že by bol protimaďarský, a za obvineniami vidí jedine konflikt s Gyimesim.

Klusa vyhlásil za protimaďarského šovinistu naozaj Gyimesi, ktorý teraz už priznáva, že ich spor prešiel do osobnej roviny, čo podľa neho nie je správne. Jeho vyjadrenia si však už začali žiť vlastným životom. Prevzali ich viaceré médiá na Slovensku a v Maďarsku, pre ktoré sa Klus stal jednoznačne hungarofóbom. Ide o médiá, ktoré sú finančne alebo cez svoje vlastnícke štruktúry prepojené s vládou Viktora Orbána.

Klus najprv zvažoval žalobu či trestné oznámenie, teraz hovorí, že s Gyimesim sa o konflikte rozprávali a dohodli sa, že sa už k sporným témam nebudú verejne vyjadrovať.

Ako konflikt gradoval a čo boli sporné témy:

Omše v menšinových jazykoch

Konflikt medzi Gyimesim a Klusom vypukol minulý rok po tom, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Ivan Korčok

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie