Denník N

Stretnutie s medvedicou na Hrebienku môže znamenať, že chce chrániť mladé (+ foto)

Foto – Andrej Pižem
Foto – Andrej Pižem

Vo Vysokých Tatrách v priebehu utorka turisti viackrát videli medvedicu s dvomi mladými priamo na Hrebienku pri bufete a aj na frekventovanom chodníku. Prečo idú medvede tak blízko k ľuďom a ako sa má človek správať, aby neohrozil ju, mladé ani seba?

„Bolo pred druhou poobede, keď som zbadal medvedicu. Spolu s ďalšími turistami sme videli, že má aj dve mláďatá, preto sme zastali a nechali ich v pokoji prejsť,“ opisuje Popradčan Kamil Pisarčík stretnutie s tromi medveďmi na jednom z najrušnejších turistických chodníkov v Tatrách na Hrebienku. „Následne zišli nižšie k Bilíkovej chate.“

Podobne opisuje situáciu o dve hodiny neskôr fotograf Andrej Pižem, ktorému sa medvedicu s mladými podarilo aj odfotografovať.

„Nie je to nič nezvyčajné. Bežne mávame kontakt s medveďmi. Toto je jadrová zóna, je to ich prirodzené prostredie,“ hovorí chatárka z Bilíkovej chaty Soňa Paulovičová, ktorá takisto medvedicu s mladými v utorok viackrát videla. Pre takéto situácie spolupracuje so Zásahovým tímom medveďa hnedého, ktorý funguje v rámci Štátnej ochrany prírody SR. Tento tím monitoruje pohyb a správanie medveďa hnedého a jeho členovia sa boli pozrieť aj tu.

Foto – Andrej Pižem

Toto asi nie sú kontajnerové medvede

Michal Haring zo zásahového tímu nepredpokladá, že ide o takzvanú kontajnerovú medvedicu. Pohyb medvedice s takýmito malými medvieďatami v blízkosti človeka vyhodnocujú skôr ako snahu ochrániť mladé.

„Samec môže zabiť mláďatá počas ruje,

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Ochrana prírody

Príroda

Slovensko

Teraz najčítanejšie