Denník N

Stretnutie s medvedicou na Hrebienku môže znamenať, že chce chrániť mladé (+ foto)

Foto – Andrej Pižem
Foto – Andrej Pižem

Vo Vysokých Tatrách v priebehu utorka turisti viackrát videli medvedicu s dvomi mladými priamo na Hrebienku pri bufete a aj na frekventovanom chodníku. Prečo idú medvede tak blízko k ľuďom a ako sa má človek správať, aby neohrozil ju, mladé ani seba?

„Bolo pred druhou poobede, keď som zbadal medvedicu. Spolu s ďalšími turistami sme videli, že má aj dve mláďatá, preto sme zastali a nechali ich v pokoji prejsť,“ opisuje Popradčan Kamil Pisarčík stretnutie s tromi medveďmi na jednom z najrušnejších turistických chodníkov v Tatrách na Hrebienku. „Následne zišli nižšie k Bilíkovej chate.“

Podobne opisuje situáciu o dve hodiny neskôr fotograf Andrej Pižem, ktorému sa medvedicu s mladými podarilo aj odfotografovať.

„Nie je to nič nezvyčajné. Bežne mávame kontakt s medveďmi. Toto je jadrová zóna, je to ich prirodzené prostredie,“ hovorí chatárka z Bilíkovej chaty Soňa Paulovičová, ktorá takisto medvedicu s mladými v utorok viackrát videla. Pre takéto situácie spolupracuje so Zásahovým tímom medveďa hnedého, ktorý funguje v rámci Štátnej ochrany prírody SR. Tento tím monitoruje pohyb a správanie medveďa hnedého a jeho členovia sa boli pozrieť aj tu.

Foto – Andrej Pižem

Toto asi nie sú kontajnerové medvede

Michal Haring zo zásahového tímu nepredpokladá, že ide o takzvanú kontajnerovú medvedicu. Pohyb medvedice s takýmito malými medvieďatami v blízkosti človeka vyhodnocujú skôr ako snahu ochrániť mladé.

„Samec môže zabiť mláďatá počas ruje,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Slovensko

Teraz najčítanejšie