Denník N

Každý výtlačok je iný, presne ako ľudské telo. Mladá ilustrátorka vytvorila ziny, v ktorých skúma sebalásku

Autorský zin Veroniky Trnkovej s názvom Dvojitý úsmev. Foto - Dávid Hanko
Autorský zin Veroniky Trnkovej s názvom Dvojitý úsmev. Foto – Dávid Hanko

V ilustrovaných zinoch sa Veronika Trnková venuje vnímaniu tela. Poukazuje aj na to, ako nezmyselne sa porovnávame a ako dokážu slová od blízkych človeku ublížiť.

„To sa ani na návšteve nevieš ovládať?“ pýta sa Petry jej vlastná sestra počas návštevy u tety. Petra si chce dať zákusok, no po sestrinej narážke sa cíti hlúpo, previnilo, trápne. Váha. Rozhodne sa však, že zákusok predsa ochutná.

„Chutí ti, Peti? Zober si ešte,“ hovorí jej napokon teta. „Výborný! Vezmem, ďakujem,“ odpovedá Petra.

Grafická dizajnérka Veronika Trnková vytvorila ilustrované ziny Dvojitý úsmev. Prostredníctvom rôznych príbehov a situácií v nich vykresľuje absurdnosť stereotypov, ktoré sa vyskytujú vo vzťahu k vnímaniu ľudského tela.

„Chcela som, aby v ženách a mužoch po prelistovaní zostal pozitívny pocit. Rada by som ich podporila v ceste za vyšším sebavedomím,“ hovorí Veronika Trnková.

Ziny Veroniky Trnkovej vytlačené formou risografie. Foto – Dávid Hanko

Ziny vytvorila ako záverečnú prácu na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. V medzinárodnej súťaži bakalárskych a diplomových prác Graduation Projects sa dokonca dostali až na finálovú výstavu, ktorá aktuálne prebieha v poľskom Tešíne.

„Ľudia si neuvedomujú, ako slovami dokážu druhým ublížiť,“ hovorí autorka zinov, ktorá priznáva, že jednou z jej motivácií boli aj osobné skúsenosti. Od detstva prežívala rôzne komplexy súvisiace s výzorom.

Veronika Trnková (1994), absolventka Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. Jej autorské ziny sa dostali na súťažnú prehliadku Graduation Projects, v ktorej bolo prihlásených 243 záverečných prác z odborov dizajnu vysokých škôl krajín Vyšehradskej štvorky. Vybraných bolo 30 najlepších projektov – 15 z produktového a 15 z grafického dizajnu. Foto – Martin Štvarták

Traumy v spoločnosti

Podobných zážitkov ako ten z úvodu má zaiste veľa ľudí. Aj tento je skutočný. Veronike Trnkovej ho opísala 24-ročná žena.

Autorka sa totiž pri realizácii zinu rozhodla urobiť prieskum. Vytvorila dotazník a oslovila ním takmer dvesto žien a mužov vo veku od 13 do 52 rokov.

Jednou z otázok bolo, aby jej respondenti opísali negatívnu skúsenosť, ktorá sa týkala ich vlastného tela. Ľudí sa pýtala aj to, či niekedy držali diétu, no aj to, čo by na sebe chceli zmeniť.

„U mužov to bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie