Denník N

Stovky tínedžerov dostali termín na očkovanie už dnes a v najbližších dňoch, minister pripustil chyby a bude sa na to pýtať

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Národné centrum zdravotníckych informácií vysvetľuje očkovanie 16- a 17-ročných dostupnosťou Pfizeru, ktorý je pre túto vekovú kategóriu určený. Ľudia vo veku 18 až 59 rokov dostanú Pfizer, len ak sú chronicky chorí. Matovič označil očkovanie tínedžerov za blamáž.

Registrácia na očkovanie pre ľudí od 16 rokov sa na Slovensku otvorila len v stredu večer. Tínedžeri a ich rodičia sotva mohli očakávať, že práve tí najmladší sa dostanú na rad pri očkovaní ešte pred tým, ako budú zaočkované desaťtisíce chronicky chorých a seniorov, ktorí sa k vakcínam doteraz nedostali.

Na rad sa dostali mladí ľudia takmer okamžite – už v piatok, počas tohto víkendu a v nasledujúcich dňoch budúceho týždňa. A to aj napriek tomu, že v očkovacej stratégii má byť kritériom najmä vek a prednosť majú mať tí najstarší.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) tvrdil, že otvorenie registrácie pre ľudí od 16 rokov neznamená okamžité očkovanie a tínedžeri budú čakať, kým na nich príde rad. Mnohých preto prekvapilo, že tínedžeri dostali termíny tak rýchlo.

„Nie je to fajn, ale stať sa to môže,“ reagoval Lengvarský v piatok popoludní na otázky, prečo termíny na očkovanie dostávajú aj tínedžeri. Povedal, že sa na to bude pýtať. Vysvetľoval to tak, že na niektorých miestach je možno nízky záujem starších o očkovanie.

Minister Lengvarský jasne neodpovedal, či budú Pfizer dostávať aj mladší ako šesťdesiatnici. „Spustili sme systém tak, aby sme vedeli, aký máme záujem,“ povedal minister. Pripustil, že systém možno zle identifikuje 16- a 17-ročných podľa ročníka narodenia ako ľudí starších ako sto rokov.

Zaregistrovali sa a hneď dostali termín

Napokon to je tak, že tínedžeri nečakajú. Tu je len niekoľko príkladov, ktoré sme zozbierali: Matej má 17 rokov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie