Denník N

Zmluva o nákupe Sputnika je nevýhodná a môže vojsť do dejín ako ďalší amatérsky počin, hovoria právnici

Pavol Jarčuška na letisku s premiérom Matovičom a ministrom Krajčím pri prvej dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Foto – TASR
Pavol Jarčuška na letisku s premiérom Matovičom a ministrom Krajčím pri prvej dodávke ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Foto – TASR

Nechce sa mi veriť, že by akýkoľvek priemerne opatrný minister takúto zmluvu podpísal, a ak áno, tak asi len vtedy, ak by si ju predtým nečítal, hovorí právnik Ivan Humeník.

Ministerstvo zdravotníctva po dvoch mesiacoch od uzatvorenia zmluvy s Ruskom nakoniec zverejnilo zmluvu na nákup ruskej neregistrovanej vakcíny Sputnik V.

Zverejnili ju v Centrálnom registri zmlúv vo štvrtok večer, má 26 strán. Denník N oslovil niekoľkých právnikov a advokátov, ktorí si zmluvu o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V preštudovali:

  • Ivana Humeníka, ktorý sa zaoberá medicínskym a farmaceutickým právom (h&h PARTNERS);
  • Jána Ivančíka (Transparency International Slovensko)
  • a troch advokátov z advokátskej kancelárie TaylorWessing: Radovana Palu, ktorý je aj poradca prezidentky Zuzany Čaputovej, Jána LazuraZoltána Nagya.

Ivan Humeník hovorí, že zmluva je pre Slovensko vyslovene nevýhodná.

„Táto zmluva by bola ospravedlniteľná pre toho, kto ju za Slovensko podpísal, v prípade, že by tu v danom čase prebiehal krvilačný boj o vakcíny, krajiny by išli výlučne samy za seba a súčasne by Slovensko nemalo žiadnu garanciu získania registrovaných vakcín,“ vraví s tým, že sa treba pozrieť na kontext pri podpise zmluvy.

V čase podpísania zmluvy 27. februára na nákup neregistrovanej ruskej vakcíny boli na Slovensku k dispozícii tri registrované vakcíny a krajiny EÚ postupovali v obstarávaní vakcín spoločne. Vakcínu Johnson & Johnson v tom čase posudzovala Európska lieková agentúra (EMA).

Humeník preto nerozumie, prečo za týchto predpokladov Slovensko podpísalo takúto nevýhodnú zmluvu. „Môže to vojsť do dejín ako ďalší amatérsky počin – nechce sa mi veriť, že by akýkoľvek priemerne opatrný minister takúto zmluvu podpísal, a ak áno, tak asi len vtedy, ak by si ju predtým nečítal,“ vraví.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Zmluva dáva za pravdu Baťovej

Čo teda v zmluve je?

Zmluva podporila niektoré argumenty ŠÚKL-u v spore o Sputnik V. Ruský fond

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Koronavírus

    Marek Krajčí

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie