Denník N

Infektológ Jarčuška: Tlačová konferencia pri lietadle so Sputnikom nebola zvolená správne

Infektológ Pavol Jarčuška. Foto - TASR
Infektológ Pavol Jarčuška. Foto – TASR

Z počutia má Pavol Jarčuška informáciu, že posúdenie výrobného procesu Sputnika v Rusku pri návšteve ľudí zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv nedopadlo ideálne.

Z troch ľudí, ktorí začiatkom marca stáli na košickom letisku pri lietadle so Sputnikom, dvaja už nie sú vo svojich funkciách. Igor Matovič skončil ako premiér, Markek Krajčí opustil kreslo ministra zdravotníctva. Tretím bol profesor Pavol Jarčuška, člen vládnej pandemickej komisie a prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Ruský výrobca si zobral na kontrolu 600 dávok Sputnika. Kontrola má trvať asi mesiac. Minimálne do jej ukončenia sa Sputnikom na Slovensku očkovať nebude. Čo si o tomto postupe Rusov myslíte?

Je to štandardný postup. V Brazílii mali problém pri autorizácii vakcíny jedným z regulátorov, tá zatiaľ nebola udelená. Možno aj majú nejaké informácie o testoch v Maďarsku, na ktoré čakáme… Preto nie je neobvyklé, že si výrobca opakovane preverí vlastnú šaržu akéhokoľvek lieku. To sa robí, ak pri nejakej šarži lieku existuje potreba ho opakovane preskúmať.

A to, že kontrola v Rusku má trvať až mesiac?

Neviem posúdiť, prečo to má trvať až mesiac. Musel by som vidieť, čo presne chcú spraviť, v tejto chvíli to neviem.

Pre nás ten časový posun neznamená, že prípadné očkovanie Sputnikom sa posúva už len do teoretickej roviny? Napríklad aj s ohľadom na exspiračnú lehotu vakcíny.

Neviem presne, dokedy má exspiračnú lehotu. To je otázka na ministerstvo zdravotníctva.

Máte informáciu, v akom štádiu je posudzovanie Sputnika v Európskej liekovej agentúre?  

Mám len informácie, ktoré sú verejne dostupné. Teda, že posudzovanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie