Denník N

Fico a Blaha nazývajú druhých „agentmi USA“, hoci Smer dovážal americké vrtuľníky i väzňov z Guantánama

Fico s Kaliňákom pomohli Obamovej vláde v Afganistane aj s prijatím ôsmich väzňov z Guantánama, v novembri 2013 dostali pozvánku do Bieleho domu. Foto – TASR
Fico s Kaliňákom pomohli Obamovej vláde v Afganistane aj s prijatím ôsmich väzňov z Guantánama, v novembri 2013 dostali pozvánku do Bieleho domu. Foto – TASR

Počas vlád Smeru prijímalo Slovensko väzňov z Guantánama, posilňovalo misiu v Afganistane, kupovalo od americkej vlády vrtuľníky i stíhačky. Dnes sú politici Smeru bojovníkmi proti „americkým agentom“.

Obviňovanie vlády Eduarda Hegera, že koná podľa pokynov z USA, je najnovšou politickou taktikou strany Smer. Robert Fico i Ľuboš Blaha cez takéto konštrukcie vysvetľujú napríklad vyhostenie troch ruských diplomatov po kauze Vrbětice.

„Pýtam sa, kto okrem Českej republiky urobil podobný krok? Mám preto absolútne oprávnenie povedať, že slovenská vláda nie je slovenská vláda, je to vláda amerických agentov,“ vyhlásil predseda strany Fico koncom apríla vo facebookovom videu.

Pred voličmi, naopak, zamlčujú, že podobne postupovala, hoci v menšom rozsahu, aj tretia vláda Smeru. Vtedajší premiér a neskorší volebný líder strany Peter Pellegrini dal v decembri 2018 vyhostiť ruského vojenského diplomata pre špionáž.

„Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO. Jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom a jeho ďalšie pôsobenie na území bolo nežiaduce,“ oznámil vtedy Pellegrini (v súčasnosti Hlas-SD).

Kto ide na ruku ambasáde?

Nejde o jediný moment, pri ktorom Smer používa nálepku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie