Denník N

Slovenský plán obnovy je príbehom premárnených príležitostí

Veľa desaťročí sa podobná príležitosť naskytnúť nemusí. Preto sme ju potrebovali využiť čo najviac. 

Autor je europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska

Slovensko ukončilo proces prípravy Plánu obnovy a stability a odovzdá ho Európskej komisii veľmi tesne pred uplynutím dodacieho termínu. Premiér Eduard Heger po svojej pracovnej ceste víťazoslávne oznámil, že Slovensko dostalo z Bruselu pozitívnu spätnú väzbu „z hľadiska načasovanosti a procesu”. Aká je realita? Obávam sa, že sme premeškali jedinečnú príležitosť, ktorá sa tak skoro nezopakuje.

Ostatných dvanásť mesiacov som sa venoval plánu obnovy, či už na úrovni Európskeho parlamentu a prípravy jeho rámcov a princípov, ale aj doma na Slovensku písaním návrhov, ktoré mali vláde pomôcť v oblasti ochrany životného prostredia a v boji s klimatickou krízou. Keď som videl, že odborné argumenty nestačia a vláda nepočúva, pripravil som hromadnú pripomienku a skúsil zatiahnuť ručnú brzdu aspoň v zopár témach s pomocou tisícok ľudí, ktorí túto pripomienku podpísali. Ani v tomto prípade si vláda nedala povedať.

Súčasná vláda tak za svoj návrh symbolicky prebrala plnú zodpovednosť. Aký je teda slovenský Plán obnovy a stability? Ak by som to mal zhrnúť jednou vetou, povedal by som nasledovné: slovenskému plánu obnovy chýbajú dostatočné ambície.

Slovensko malo šancu pripraviť unikátny plán obnovy a rozvoja Slovenska, výsledkom je priemerný dokument, ktorý síce veľmi nepobúri, ale ani nenadchne. Pritom Slovensko má na viac. Potrebujeme poriadne naštartovať transformáciu na zelenú, spravodlivú a inovatívnu krajinu.

Slovensko a Európa sa ocitli v mimoriadnej situácii. Zdravotnícka kríza podlomila kolená ekonomike a s ňou tisícom ľudí. A odhalila nepripravenosť Slovenska vyrovnať sa a prekonať krízy. Vediac, že si na nás už brúsi zuby ďalšia – klimatická – to nie je upokojujúce poznanie.

Musíme si uvedomiť jednu dôležitú vec. Masívne množstvo peňazí, ktoré nám v krátkom čase vďaka plánu obnovy na Slovensko príde, je a dlho bude absolútne neporovnateľné s hocičím v histórii. A prichádza to ako bonus „navyše” oproti štandardným eurofondom. Veľa desaťročí sa podobná príležitosť naskytnúť nemusí. Preto sme ju potrebovali využiť čo najviac.

My sme sa však uspokojili s tým, že sme splnili minimálne požiadavky. Pred domácim publikom sa tak môžeme tváriť, že nás Európska komisia chváli, no v porovnaní s inými krajinami sme ostali v sivom priemere. Nemecko, Francúzsko, ale aj iné menšie krajiny situáciu pochopili. My nie. Prečo sa to stalo?

Som absolútne presvedčený, že keby vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera do procesu prípravy naplno zapojili verejnosť či samosprávy, výsledok mohol byť oveľa, oveľa lepší. Žiaľ, nestalo sa. Vláda odmietla počúvať a výsledok máme na stole.

Minulosť však nezmeníme a ja sa ňou nemienim donekonečna zaoberať. To neznamená, že na ňu treba zabudnúť, to rozhodne nie. Pre budúce rozhodnutia si treba pamätať, ako politici konali v tom-ktorom momente.

Teraz sa však treba sústrediť na uskutočnenie plánu. O tom, či sa ho podarí naplniť alebo ideálne prekonať, rozhodne to, nakoľko vážne ho bude vláda brať ako partnerský projekt. Nutne potrebujeme rozbehnúť otvorený dialóg s firmami a biznisom, odborárskymi zväzmi, občianskou spoločnosťou, samosprávami, no a bol by som rád, keby aj s relevantnou demokratickou opozíciou.

A hlavne, vláda musí prestať rozdeľovať peniaze „podľa výsledku volieb”. Lebo doterajšia prax Slovensku a ľuďom, ktorí tu žijú, rozhodne nepomôže.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Plán obnovy EÚ

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie