Denník N

Všeobecná lekárka Bendová: Pacient si ivermektínom zničil pečeň. Ľudia skúšali rôzne kokteily (+ video, podcast)

Jana Bendová. Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Jana Bendová. Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Pacienti sa niekedy pýtajú na úplné maličkosti. „Pacient mi na Zelený štvrtok písal, či smie na obed zjesť špenát, lebo na ďalší deň sa má ísť očkovať,“ opisuje Jana Bendová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jana Bendová je všeobecná lekárka a bývalá hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo. V rozhovore hovorí, ako vyzerala starostlivosť v jej ambulancii počas covidu a ako vyzerá dnes.

Hovorí aj o tom:

  • ako si niektorí jej pacienti zohnali ivermektín, ktorý im nechcela predpísať,
  • ako pacienti žiadali viac liekov na úzkosti a spanie,
  • prečo by mali proti covidu očkovať všeobecní lekári.

S čím sa dnes v ambulancii u pacientov stretávate najčastejšie?

Je to veľmi pestré, okrem toho, že tu máme dobiehanie covidu, veľa otázok je aj k očkovaniu, už sa vraciame k režimu, ktorý bol pred covidom.

Máte ešte veľa pacientov, ktorí sa nakazili covidom, alebo sa to už zmierňuje?

Cítime to už aj my, po covidovej stránke si už môžeme vydýchnuť. Máme pár pacientov, ktorí sú chorí, dvaja sú v nemocnici. K tomu pribudli pacienti s dlhým covidom, pri ktorom veľmi nevieme, ako máme postupovať. Ale druhá vlna už opadáva.

Ako ste ako všeobecná lekárka vedeli pomáhať pacientom s covidom?

Osobne nepoznám žiadneho všeobecného lekára, ktorý by neordinoval osobne. Možno naozaj existujú takí, čo sa zľakli, rovnako ako ostatní ľudia. Museli sme nabehnúť na nový systém, teda pacientov sme objednávali na presný čas v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie