Denník N

Porovnanie dvoch pandémií: Naši predkovia brali španielsku chrípku pokojnejšie, hovorí historik medicíny

Foto - Wikimedia
Foto – Wikimedia

Rúška sa nosili iba v niektorých častiach USA a ľudia sa časom proti nim búrili. Smrtnosť španielskej chrípky v porovnaní s covidom bola zrejme vyššia. 

Harald Salfellner je rakúsky historik medicíny, ktorý pred pár rokmi napísal knihu Španělská chřipka o priebehu pandémie vo svete aj v Česku. V rozhovore hovorí o tom, či vírus tejto choroby mutoval, ako sa k epidémii stavali ľudia aj štáty, a porovnáva počet obetí či smrtnosť oboch chorôb.

„Pandémia postihujúca predovšetkým osemdesiatročných ľudí by obyvateľstvom v rokoch 1918 – 1919 otriasla len ťažko. Postoj k úmrtiam bol uvoľnenejší ako dnes,“ hovorí lekár, ktorý sa venuje dejinám medicíny.

Očkovanie v čase španielskej chrípky neexistovalo. Ako sa vlastne skončila pandémia? Premorili sa ľudia?

Imunita v populácii proti tomuto typu pôvodcu choroby iste časom výrazne narástla, ale bola to aj samotná vírusová línia španielskej chrípky, ktorá sa v boji s ľudskou imunitou čoraz viac obrusovala, až sa z nej stala obyčajná sezónna chrípka. Typ španielskej chrípky H1N1 ovplyvňoval chrípkové kmene prakticky počas celého 20. storočia, niekedy mizol, inokedy sa zase vracal. Dá sa povedať, že španielska chrípka nikdy poriadne nevymizla.

Bola španielska chrípka infekčnejšia ako vírus SARS-CoV-2?

Ako v prípade covidu-19, tak aj pri španielskej chrípke existovalo a existuje mnoho variantov pôvodcu choroby s rôznou infekčnosťou. Nevieme, či sa v rokoch 1918 – 1919 nakazilo 30 percent populácie, 50 percent alebo ešte viac ľudí. Rekonštrukcia týchto ukazovateľov by musela zohľadniť aj dĺžku trvania pandémie, čo je minimálne v prípade covidu stále nejasné.

Vieme, aká bola úmrtnosť (infection fatality rate – počet mŕtvych na počet všetkých infikovaných) pri španielskej chrípke, a môžeme to porovnať s covidom (odhad je 0,5 až 1 percento)? 

Nevieme, koľko ľudí ochorelo na španielsku chrípku. Neexistujú ani spoľahlivé čísla úmrtnosti. Ak budeme vychádzať z vyššie uvedených 30 až 50 percent, pohybovala by sa úmrtnosť španielskej chrípky medzi 2 až 3 percentami. Všetky tieto údaje sú však vágne, pretože presné zaradenie príčiny úmrtia je často ťažké. Či úmrtnosť covidu dosiahne úmrtnosť španielskej chrípky, bude možné posudzovať až na konci pandémie. Zatiaľ to tak nie je.

Ako štáty reagovali na pandémiu španielskej chrípky? Zavádzali sa také prísne opatrenia ako teraz, napríklad zákaz vychádzania, alebo boli opatrenia mierne?

Niektoré krajiny,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie