Denník N

High 5ive: Budem tvoja špinavá perla. Anita Lane nebola len múzou Nicka Cavea

Anita Lane na obale svojej prvej sólovej platne. Foto - Mute Records
Anita Lane na obale svojej prvej sólovej platne. Foto – Mute Records

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Tá partia zvonku vyzerá ako nepriestrelný pánsky klub. Obleky, rázne charaktery, gestá, dym a tvrdý splín. Enkláva, ktorú si Nick Cave okolo seba za desaťročia vytvoril, môže pôsobiť veľmi mužsky. Ženy sa tu pohybovali skôr na okrajoch. Jedna však od začiatku patrila k tvrdému jadru a tvorivo sa podpísala na diele skupiny.

Anita Lane varila temné polievky s Nickom ešte pred vznikom Bad Seeds, podpísala sa na jednom z najvýraznejších čísiel zoskupenia, skladbe Stranger Than Kindness. S Blixom si zaspievala éterickú Blume, po boku jej v sólových projektoch stáli „zlé semená“ Barry Adamson či Mick Harvey. Vždy ako rovnocenní partneri.

Počúvam jej prvý sólový album Dirty Pearl (1993) a znie to ako Cave z dámskom podaní. Nejde o žiadne kopírovanie, ale o doklad toho, ako sa ich svety prelínali. „Ak by som mala zomrieť, postaraj sa o moju dušu“, spieva v jednej skladbe. Anita Lane nás prednedávnom opustila a dúfam, že jej duša bola v poriadku.

*

Čo sa stane, keď sa stretne estetika japonských grafík s energiou európskych metropol? V druhej polovici 19. storočia z toho vo výtvarnom umení vznikol výživný koktail. Pod názvom japonizmus či japonéria si našiel cestu na plagáty i do umeleckých diel viacerých avantgárd. Umelci Hokusai či Hiroshige takto zmoderneli.

Ako výborný príklad tejto umeleckej výmeny môže poslúžiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie