Denník N

Ananásy predávali aj počas hladomoru. Luxusné moskovské potraviny po 120 rokoch končia

Zákazník sa skláňa nad poloprázdnymi regálmi. Foto – Washington Post/Artur Bodnar
Zákazník sa skláňa nad poloprázdnymi regálmi. Foto – Washington Post/Artur Bodnar

Píšu Isabelle Khurshudyanová, Mary Ilyushinová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Žiarovky na starých lustroch blikajú už len jemne, drevené police ostávajú obnažené, tovar zmizol. Obchod Jelisejevskij, v sovietskej ére známy ako exkluzívna tržnica s exotickým tovaru, sa dnes snaží rozpredať posledné kusy zo svojich zásob.

Medzi návštevníkmi Jelisejevského obchodu však v týchto týždňoch nie je veľa zákazníkov. Častejšie prichádzajú ľudia, ktorí si chcú odfotiť umelecké diela a výzdobu. Možno je to ich posledná príležitosť. Zdá sa, že dni obchodu sú zrátané.

Jelisejevskij vznikol v cárskom Rusku, prežil vzostup i pád Sovietskeho zväzu i obe svetové vojny. Po celý ten čas ho považovali za nedobytnú pevnosť, bez ohľadu na to, či za jeho oknami kypel hlad alebo prebytok.

Obchod však 11. apríla po 120 rokoch zatvorili pre krízu spôsobenú pandémiou. Ešte predtým sme ho navštívili.

Predavačka prenáša novoročný tovar, ktorý sa predával so 70-percentnou zľavou. Foto – Washington Post/Artur Bodnar

Ostáva len plakať

Jelisejevskij je jednou z najznámejších moskovských turistických atrakcií. Odkedy však prepukla pandémia, obmedzený cestovný ruch sa na ňom výrazne podpísal. Ruskí zákazníci sa navyše pri nakupovaní miernili a vyberali si skôr lacnejšie potraviny, keďže ich príjmy v roku 2020 rapídne klesli.

Nešťastný koniec velikána zároveň otvára diskusiu, čo sa stane s jednou z najzachovalejších moskovských stavieb zo začiatku 20. storočia.

Nostalgickí Moskovčania stále dúfajú, že mesto zasiahne a budovu zachráni, aj keby v nej mal byť iný podnik.

83-ročná Galina Gavrilovna, ktorá obchod nedávno navštívila, sa pristavila pred fotkou z čias jeho najväčšej slávy – vidno na nej sudy s čerstvým tovarom a reklamu na havanské

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie