Denník N

Nedeľná nekázeň: Nevyužitá možnosť dialógu

Švajčiarsky teológ a kritik Hans Küng. Foto – TASR/AP
Švajčiarsky teológ a kritik Hans Küng. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„S každým človekom sa musí zaobchádzať ľudsky“ a „Čo chceš, aby sa robilo tebe, rob aj iným“. Tieto dva princípy majú byť nezvratnou, bezpodmienečnou normou vo všetkých oblastiach života, v rodine a v spoločenstvách, rasách, národoch a náboženstvách.

Štyri nezvratné pokyny, v ktorých sa všetky náboženstvá môžu zhodnúť. Stručne by sme ich mohli vyjadriť etickými imperatívmi, ako sú „spravodlivosť“, „pravda“, „ľudskosť“: povinnosť vytvárať kultúru nenásilia a úcty ku všetkému živému; povinnosť vytvárať kultúru solidarity a spravodlivý hospodársky poriadok; povinnosť vytvárať kultúru tolerancie a život vo vierohodnosti; povinnosť vytvárať kultúru rovnosti a partnerstva muža a ženy.

Tieto zásady formuloval vo svojom diele, projekte Svetový étos, nedávno zosnulý švajčiarsky teológ Hans Küng. Neúnavne hľadal to, čo ľudí spája. Podporoval pluralitu, rovnoprávnosť, ekumenizmus, sociálny spravodlivý poriadok. Bol presvedčený, že spoločné hodnoty ľudskej etiky možno nájsť vo všetkých svetových náboženstvách. Tieto hodnoty sú „spoločné“ v tom zmysle, že sa k nim môžu prihlásiť všetci – muži aj ženy,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie