Denník N

Trpezlivosť Milana Škriniara: ako sa vyhol každej možnosti pokaziť si kariéru

Milan Škriniar v súboji s Cristianom Ronaldom. Foto - TASR/AP
Milan Škriniar v súboji s Cristianom Ronaldom. Foto – TASR/AP

Športový komentár Štefana Bugana.

V priemerných ligách behá veľa futbalistov, ktorí v osemnástich či dvadsiatich vyzerali, že raz budú hviezdami. Postupne však znižovali svoje ambície a napokon sa uspokojili s pekným platom v horšej lige.

Slovenský futbalista Milan Škriniar v nedeľu vyhral s Interom Milánom taliansku ligu a je veľkým kandidátom na cenu pre najlepšieho obrancu tejto sezóny v Serii A.

ESPN sa dokonca minulý týždeň svojich 2,4 milióna sledovateľov pýtala, kto je momentálne najlepším stopérom na svete – Rúben Dias, Sergio Ramos, Marquinhos alebo Škriniar.

Nemusíte súhlasiť s tým, či Škriniar patrí medzi štyroch najlepších na svete, ale dá sa zhodnúť na tom, že je momentálne na kariérnom vrchole a patrí medzi európsku špičku.

Pritom ako tínedžer určite nebol najväčší talent vo svojom ročníku. Keď hral na hosťovaní za Zlaté Moravce, niektorí diváci na neho z tribún pokrikovali, že je „drevák“.

Prečo teda hrá teraz práve on za Inter a nie niekde v Grécku či v arabskom svete? Čo je tá vlastnosť, ktorá ho odlišuje od ostatných talentov, ktorí boli dokonca nadanejší ako on?

Zdá sa, že je to trpezlivosť. Škriniar mal totiž tak ako všetci talentovaní futbalisti veľa možností, ako si pokaziť kariéru. Na rozdiel od iných sa im vyhol.

Minimálne trikrát stál pred kľúčovým rozhodnutím. Ak by sa v niektorej z týchto situácií riadil ublíženým egom, je možné, že by dnes hral v Grécku. Nie je to žiadna hanba, ale nie je to ani Inter Miláno.

Namiesto toho však Škriniar zostal trpezlivý. Táto vlastnosť mu chýbala, keď v minulosti médiá nazval na sociálnej sieti hnojom, ale pri kľúčových situáciách v kariére sa ňou vždy riadil.

Prvý test prišiel v zime 2014, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie