Denník N

Plán obnovy pre deti? Zabudnime

Alžbeta Dávidová, 18 rokov, Súkromná škola umeleckého priemyslu, Kremnica - orez
Alžbeta Dávidová, 18 rokov, Súkromná škola umeleckého priemyslu, Kremnica – orez

Ako to už na Slovensku býva, svoje si tu vydobyje ten, kto má kontakty a silný hlas.

Autorka je spisovateľka

Keby sa dnes stredoškoláci a vysokoškoláci chceli stretnúť so spolužiakmi alebo s učiteľkou, mohli by zájsť do supermarketu – biológia pri pulte s mäsom, chémia v oddelení drogérie. Na prvoligovom zápase by sa dokonca mohla stretnúť jedna celá škola. Menšie skupinky džudistov či baletiek by si mohli dať tréning vo fitku a deti, ktoré navštevovali modelársky alebo literárny krúžok, by sa mohli vidieť na omši. Pokojne aj bez testu, najnovšie pravidlá to dovoľujú.

Keby len pravidlá – na uliciach vidieť, že sme z najhoršieho vonku, na ľudí bez rúšok sa už nezazerá a väčšie skupiny nikto nerozháňa. V supermarketoch sa už mesiace nekontroluje ani počet nakupujúcich, pri vchodoch nestoja brigádnici s dezinfekciou, aj čiary naznačujúce minimálne rozstupy pred pokladňami už dávno vybledli. Otvorili sa fitká, terasy, divadlá, obchody, otvorili sa kostoly.

Len školy zostávajú zatvorené. Vysokoškoláci sú doma tri semestre, stredoškoláci a druhostupniari pol roka. Deviataci a ôsmaci sa vracajú do škôl týždeň-dva pred prijímačkami, stredoškolákom odpadla maturita. A vysokoškoláci? O tých sa nestará už vôbec nikto.

Ešte pred časom som počula pár hlasov, ktoré hovorili o tom, že prvoradý má byť návrat detí do škôl, ale ako to už na Slovensku býva, svoje si tu vydobyje ten, čo má kontakty a silný hlas. Zástupcov detí prekričali hokejisti, kulturisti aj biskupi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie