Denník N

Razia v Moldave: pred tromi rokmi chceli zbitých obyvateľov osady odsúdiť, teraz ich oslobodzujú

Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko
Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko

V júni 2013 ich počas policajnej razie zbili. Verili, že ak povedia pravdu, vinníkov potrestajú. Namiesto toho obžalovali ich a sudcovia ich rýchlo odsúdili. Teraz prvého z nich oslobodili.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Tri roky chodili na súd vystrašení s pocitom, že ich môžu kedykoľvek odsúdiť. Za to, že pred siedmimi rokmi povedali, čo sa im stalo počas policajnej razie v podvečer 19. júna 2013. Ich slová vyšetrovateľ napokon obrátil proti nim a z obetí robili páchateľov.

Tentoraz už pojednávanie na Okresnom súde Košice I znamenalo nádej, že obavy z trestu sa môžu rozplynúť.

Ako o prvom súd rozhodoval o Leonardovi Horváthovi – a oslobodil ho.

V júni 2013 nemal Leonard ani len osemnásť. Dnes je z neho zrelý muž, otec, manžel, ktorý si svoj sen dokázal splniť v Nemecku. Ako jeden z mála sa vymanil z prostredia osady v Moldave nad Bodvou. Pravidelne cestoval na Slovensko na všetky pojednávania.

Hovorieval, že musí prísť, lebo s kamarátmi bojuje za pravdu. Bál sa neprísť, aby si ešte viac nepriťažil. Brával si dovolenku, pretože cesta domov mu zabrala autobusom aj vyše dvadsať hodín. Nie raz trvalo pojednávanie len pár minút.

Tentoraz už z Nemecka neprišiel. Vedel totiž, že ani v neprítomnosti mu už trest nehrozí. Sudca Ľuboš Vereš totiž rozhodol o jeho oslobodení. Sudca zdôvodnil rozhodnutie tým, že prokurátor Matej Čintala ustúpil od obžaloby.

Obhajca Roman Kvasnica povedal, že niečo podobné vo svojej praxi ešte nezažil. Prokurátor na pojednávanie neprišiel. Podľa kolegu, ktorý ho zastupoval, je na dovolenke.

Hovorkyňa košickej prokuratúry Jarmila Janová povedala, že prokurátor ustúpil od obžaloby po opätovnom zvážení dôkaznej situácie. „Takýto postup je v prípade splnenia zákonných podmienok štandardný aj v iných trestných veciach,“ dodala.

Oslobodiť by mali aj ďalších

Rovnaký scenár sa na košickom súde očakáva aj v najbližších týždňoch pri zvyšných štyroch obžalovaných. Jediná žena z pôvodnej šestice Irena Matová obžalovanou ostáva. U nej podľa prokuratúry je iná situácia, zákonný dôvod na ustúpenie od obžaloby u nej nie je. „Preto prokurátor, prihliadajúc na konkrétnu dôkaznú situáciu, naďalej trvá na podanej obžalobe proti tejto osobe,“ dodala Janová.

Napriek tomu kauza policajnej razie speje ku koncu. K inému, ako to pôvodne vyzeralo.

„Toto nie je víťazstvo spravodlivosti, keď obeť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie