Denník N

Smer má nové logo: sčervenelo a je v ňom trikolóra

Ako sa vyvíjalo logo Smeru.
Ako sa vyvíjalo logo Smeru.

V utorok bude predsedníctvo Smeru voliť šéfa volebnej kampane. Stane sa ním zrejme znovu Marek Maďarič. Strana tiež členom predstaví nový vizuál a logo, ktoré už nie je oranžové, ale červené s trikolórou. Podľa expertov vysielajú signál národne orientovaným voličom.

Odmietanie bruselských kvót, reči o utečencoch, ktorí sú len ekonomickými migrantmi, vyberanie si iba tých, ktorí sú kresťania. Smer sa nesnaží osloviť národne orientovaných voličov iba rétorikou, ale aj novým logom. V ňom zostala ruža so šípkou smerujúcou vpravo, pozadie však už nie je oranžové, ale červené. Pravý okraj zároveň lemuje trikolóra v národných farbách.

„Tejto zmene predchádzalo nejaké zadanie a z toho sa dá vyčítať, že budú viac hrať na národnú strunu potenciálnych voličov. Od oranžovej upúšťajú systematicky už niekoľko rokov a ťahajú to viac k čistému dizajnu a kontrastnej červenej,“ všimol si dizajnér Jakub Ptačin. Aj trikolóru treba podľa neho vnímať v kontexte celkovej komunikácie strany. „Vtedy to vie zafungovať spolu s vyhláseniami, sloganmi a gestami, ktoré budú ich politici robiť.“

Ak sa v logu strany objaví trikolóra, ide podľa Simony Bubánovej z reklamnej agentúry Creative Department k zdôrazneniu národného kontextu a o zdôraznenie, že politickej strane ide o hodnoty ľudí tejto krajiny.

Nové logo si zatiaľ nevšimli ani viacerí členovia strany. Priznala to aj podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková. „Zrejme to tak vyhodnotili naši poradcovia, ktorí sa venujú reklame.“

Šéfom volebnej kampane Smeru bude zrejme aj tentoraz minister kultúry Marek Maďarič. Predsedníctvo strany o tom bude rokovať v utorok v Častej-Papierničke. Rokovania sa zúčastnia aj všetci poslanci. Tam bude straníkom predstavený nový vizuál, bilbordy alebo logo. Hovoriť budú aj o témach kampane.

smer profilovka

Maďarič šéfoval aj kampani Roberta Fica pred prezidentskými voľbami 2014. Po tom, čo vo voľbách zvíťazil Andrej Kiska, sa Maďarič vzdal funkcie podpredsedu strany. Zakrátko ho však snem znovu zvolil za podpredsedu.

Smer sa novými farbami pridal k stranám, ktoré už doteraz mali vizuál v národných farbách – KDH, Sieť a SNS, ktorá sa tohto motívu drží od svojho vzniku.

logo2

„Logo by malo hovoriť a komunikovať hodnoty a zameranie strany, takže ak sa chce strana pozicionovať ako národná, tak to tam patrí. Pri všetkých týchto stranách to k ich komunikácií patrí, takže tie farby tam podľa mňa majú správne. Sieť to hrá výrazne na regióny, KDH na konzervatívneho voliča a SNS je jasná,“ hovorí Jakub Ptačin.

Pred voľbami v roku 2010 si pridala trikolóru do loga aj SDKÚ, ktorá si ho však nechala len počas kampane a viac ho už nepoužívala.

SDKÚ s trikolórou.

Strane to vtedy poradila práve Bubánová. „Modré logo ľudia hodnotili ako chladné a neosobné, následne to agentúra do loga implementovala a výsledok bol pozitívny,“ hovorí.

Historicky mladšie politické strany SaS a OĽaNO majú v logu zelenú, Most-Híd je oranžový.

Pri zelenej treba podľa Ptačina rozlišovať aj jej odtieň. „Ten, ktorý používa SaS, je viac dynamický a z môjho pohľadu správne komunikuje to, o čom tá strana je. Pri OĽaNO nevnímam zelenú farbu ako ich primárnu. Komunikujú to rôzne a pracujú s rôznymi farbami, takže pri nich by som zelenej farbe neprikladal príliš veľký komunikačný dôraz. Okrem toho je to vo všeobecnosti spolu s modrou pozitívna farba a pre ľudské oko aj najprirodzenejšia.“

Zelená je pri týchto dvoch stranách podľa Bubánovej aj znakom toho, že sa chcú odlíšiť od štandardných strán, a zrejme aj pokusom o oslovenie mladého voliča.

logo sas olano logo

„Oranžová v logu Most-Híd môže znamenať všeličo, obávam sa, že tento signál nie je jednoducho čitateľný,“ hovorí Simona Bubánová.

NEW LOGO_FINAL
„Oranžová je z tých farieb, ktoré majú pritiahnuť našu pozornosť, aj keď pri Moste-Híd išlo podľa mňa najmä o jednoduché vizuálne odlíšenie od ostatných strán na pravej strane politického spektra. Červenú a zelenú používala SMK, modrá bola SDKÚ, takže sa asi potrebovali jasnejšie odlíšiť,“ dodal Ptačin.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie