Denník N

Záujem o očkovanie je mimoriadne nízky, hovorí šéf NCZI. Takto môžeme o pár týždňov zatvoriť vakcinačné centrá

Očkovanie v Trnavskom kraji. Foto - trnavská župa
Očkovanie v Trnavskom kraji. Foto – trnavská župa

Riaditeľ štátneho úradu zodpovedného za registráciu na očkovanie Róbert Suja varuje, že v očkovaní nemusíme dosiahnuť ani kritickú masu.

V čakárni na očkovanie je momentálne 258-tisíc ľudí, vo štvrtok sa prihlásilo 130-tisíc, vraví šéf Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja. Mimoriadne vystúpil na tlačovej besede, aby vysvetlil minulotýždňové pozvánky na očkovanie pre tínedžerov a aby varoval, že záujem o očkovanie je veľmi nízky.

Dovčera bolo zaočkovaných prvou dávkou 1,115 milióna obyvateľov Slovenska.

Práve minulý týždeň sa spustilo očkovanie pre najväčšiu vekovú skupinu 16+. Úrad zodpovedný za čakáreň očakával záujem státisícov ľudí o registráciu v poradovníku na očkovanie, nič také sa neudialo.

„Motivácia ľudí vôbec sa registrovať je veľmi nízka,“ hovorí šéf NCZI Suja. Pokiaľ sa podľa neho niečo nezmení, o tri týždne môžeme zatvárať vakcinačné centrá. Nebude totiž koho očkovať.

Zároveň však povedal, že záujem ešte môže vzbudiť, keby aj mladších začali očkovať vakcínou od Pfizer-BioNTechu a možno aj Sputnikom. Nateraz dostávajú Pfizer len ľudia od 60 rokov a chronicky chorí.

Suja veľmi opatrne hovoril o tom, či aj mladší budú u nás dostávať Pfizer, a zdôrazňoval, že to nie je na jeho rozhodnutí.

Sprievod, mobilné tímy, všeobecní lekári

„V priebehu nasledujúcich týždňov si neviem predstaviť, že by sa každý, kto bude mať záujem, nedostal k vakcíne,“ tvrdí šéf NCZI.

Ak by sme očkovali tempom 50-tisíc ľudí týždenne, optimistický odhad hovorí, že v auguste by sme dosiahli zaočkovanosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie