Denník N

Ako na šatník po období karantény? Stylisti radia staviť aj na recykláciu a udržateľnosť

Stylisti Zuzana Kanisová, Alexander Lindov a Barbora Yurkovic. Foto - Jakub Gulyas, Anca Kovacic, archív B. Y.
Stylisti Zuzana Kanisová, Alexander Lindov a Barbora Yurkovic. Foto – Jakub Gulyas, Anca Kovacic, archív B. Y.

Pandémia ovplyvnila aj módny priemysel. Do popredia sa dostalo pohodlné oblečenie – tepláky, legíny, mikiny a tričká.

„Pandémia sa dotkla všetkých oblastí módy, pretože sa zásadne zmenilo sociálne správanie. Ľudia prestali chodiť do práce a do spoločnosti, prestali cestovať. Módne značky sa tomu prispôsobili a znížili produkciu spoločenského a formálneho oblečenia a nahradili ho oblečením na doma, takzvaným loungewear,“ hovorí stylistka Zuzana Kanisová. „Dokonca aj značky, ktoré napríklad tepláky, mikiny alebo tenisky predtým nepredávali, ich zaradili do výroby,“ dodáva.

Pandémia zatvorila dvere spoločenských podujatí a s problémami bojovali najmä dizajnéri, ktorých tvorba bola postavená na večerných alebo príležitostných šatách.

„Každý, kto mohol, začal šiť rúška. Mohli ste teda nosiť aj dizajnové obrendované rúška od Fera Mikloška či Michaely Ľuptákovej,“ hovorí stylistika Barbora Yurkovic, ktorá si zároveň všimla, že s pandémiou sa do popredia dostali prírodné a pohodlné materiály. „Pandémia je odrazom klimatickej zmeny a uvedomujú si to aj módne značky, ktoré poňali posledný rok ako príležitosť na rozvoj a vývoj nových materiálov,“ vysvetľuje s tým, že onedlho si budeme môcť kúpiť napríklad kabelku z hroznových šupiek.

Stylista Alexander Lindov si zas všimol, že v móde sa prestal uplatňovať takzvaný snobizmus. „Zákazník sa začal viac orientovať na praktickosť odevu a nepotrebuje mať jeden typ svetra v rôznych farbách,“ vysvetľuje.

Vzhľadom na zmeny, ktoré sa odrazili aj v módnom priemysle, sme sa stylistov pýtali, čo je túto jarnú sezónu v móde, čo treba mať v šatníku a ako si vybrať základné kúsky.

„Je dôležité zbytočne nepodliehať módnym trendom, ale budovať si kvalitný a stabilný šatník, ktorý je navzájom ľahko kombinovateľný,“ radí Alexander Lindov.

Zuzana Kanisová predstavuje viacero nadčasových kúskov, ktoré možno využívať celý rok, a Barbora Yurkovic kladie do popredia udržateľnosť s tým, že oblečenie si treba dôkladne vyberať.

Rifle

Základom akéhokoľvek šatníka sú kvalitné rifle. Kúpiť si dokonale sadnúce džínsy však môže byť pomerne náročné.

„Problém riflí je, že je strašne veľa strihov aj trendov a často nevieme, čoho sa máme držať,“ hovorí stylistka Barbora Yurkovic. „Máme veľmi veľa možností a bežne sa stáva, že nevieme, či si máme kúpiť rifle, ktoré sú in, alebo tie, ktoré svedčia našej postave.“

Navyše sa za rifle často označujú aj nohavice, ktoré nimi v skutočnosti nie sú, pretože neobsahujú rifľovinu.

„Ak sa rozhodnete kúpiť si nové rifle, odporúčam zamerať sa na nadčasový strih a farbu, a zvoliť kvalitnú a pevne tkanú rifľovinu,“ radí Yurkovic.

Zuzana Kanisová odporúča svetlejší odtieň a strih, ktorý sedí postave.

„Na jar prirodzene prechádzame k svetlejším odtieňom a platí to aj v prípade džínsov,“ hovorí.

„Už niekoľko sezón je mimoriadne populárna svetlá a stredne modrá rifľovina. Zdá sa, že skinny strih na niekoľko sezón nahradili rovné a širšie strihy. V prípade džínsov však platí, že každý má nosiť ten strih, ktorý mu sedí. A to sa dá často zistiť len skúšaním, kým nenájdete tie pravé.“

Foto – slow.sk

Nohavice so zvýšeným pásom

Ďalším dôležitým jarným kúskom v šatníku sú dobre padnúce nohavice. Stylista Alexander Lindov hovorí, že túto sezónu sú v móde so zvýšeným pasom, ktoré žene opticky predlžia nohy.

Hoci na jar sa nosí predovšetkým svetlejšie oblečenie, podľa stylistu Lindova treba mať v šatníku aj nohavice tmavšej farby, ktoré sú ľahko kombinovateľné s ďalšími kúskami.

„Je dôležité nájsť také, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pekné veci

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie