Denník N

Kedy dostanú Pfizer mladší ako 60-roční, ako funguje zoznam chronicky chorých a akú vakcínu dostane sprievod? (otázky a odpovede)

Od mája zaočkujú so seniorom aj sprievod a chronickí pacienti dostanú prednosť. Denník N pripravil otázky a odpovede o tom, ako čakáreň s novými pravidlami funguje.

Od štvrtka sa do čakárne na očkovanie môžu prihlásiť ľudia od 16 rokov. V čakárni je momentálne 258-tisíc záujemcov, vo štvrtok sa ich prihlásilo okolo 130-tisíc. Vakcíny sa stále prideľujú podľa veku, ale veková hranica pre Pfizer sa môže nasledujúce dni posunúť.

Koľko ľudí čaká v čakárni?

V čakárni je momentálne 258-tisíc záujemcov. Vo štvrtok, teda po tom, čo sa otvorila možnosť očkovania pre ľudí nad 16 rokov, sa prihlásilo 130-tisíc z nich. Nad 85 rokov je v čakárni len 128 ľudí. Najviac prihlásených je v skupine 18 až 30 rokov – ide o viac ako 65-tisíc ľudí.

Údaje podľa krajov Národné centrum zdravotníckych informácií zatiaľ neposkytlo.

Prideľujú sa vakcíny stále podľa veku?

Áno. Vakcíny sa stále prideľujú podľa veku. Nad 60 rokov a chronicky chorí pacienti dostanú vakcíny od spoločností Moderna alebo Pfizer-BioNTech. Mladší ako 60-roční majú nárok na AstraZenecu. Vakcíny od výrobcu Johnson & Johnson sa zatiaľ neprideľujú, využívajú sa v mobilných očkovacích tímoch najmä pre seniorov.

Vakcín od spoločnosti Pfizer-BioNTech príde v máji vyše milióna, bude sa meniť vekové ohraničenie a dostanú ju aj ľudia pod 60?

Ministerstvo zdravotníctva vekové hranice na vakcíny prehodnocuje. „Prehodnotenie očkovacej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie