Denník N

Vedúci zásahového tímu: Ľudia kŕmia medvede aj granulami pre psa

Nočný zásah. Foto – Michal Haring
Nočný zásah. Foto – Michal Haring

Za smrť medveďov môžu podľa Jaroslava Slašťana tí, ktorí nezabezpečia odpadky. Ľudia niekedy kŕmia medvede cielene a potom volajú zásahový tím, aby riešil problém, keď sa k nim vracajú.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Štátne lesy Tatranského národného parku informovali, že v noci na dnes štátni ochranári zastrelili na ceste na Sliezsky dom dva medvede. „Išlo o samicu a jej mláďa. Ďalšie dve medvieďatá ušli do lesa.”

Podľa vedúceho Zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslava Slašťana nie je pravda, že medvede boli zastrelené. Rovnako ani to, že šlo o tri medvede, mláďatá boli v skutočnosti štyri.

Ide o rôzne organizácie, zásahový tím patrí pod Štátnu ochranu prírody SR a rezort životného prostredia. Štátne lesy TANAP-u spadajú pod ministerstvo pôdohospodárstva.

„Dnešný zásah v Tatrách je výsledkom ľudskej nedbanlivosti a nedostatočného zabezpečenia odpadu, na čo ako štátni ochranári dlhodobo a opakovane poukazujeme,” hovorí Jaroslav Slašťan.

Zásahový tím sledoval problémovú medvedicu od júna 2020

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Medvede

Ochrana prírody

Príroda

Slovensko

Teraz najčítanejšie