Denník N

O pristátie na Mesiaci bojujú dvaja najbohatší muži sveta. Pilotovaná misia sa do roku 2024 asi nestihne

Kozmická loď Starship od spoločnosti SpaceX by mala dopraviť ľudí na mesačný povrch. Zdroj – SpaceX
Kozmická loď Starship od spoločnosti SpaceX by mala dopraviť ľudí na mesačný povrch. Zdroj – SpaceX

Prečo si NASA vybrala SpaceX Elona Muska, aby dopravila ľudí na Mesiac? Kedy ľudia opätovne pristanú na Mesiaci a nestačili by robotické misie namiesto pilotovaných? Kedy by sa ľudia mohli na lodi Starship vydať na Mars? Denník N sa pýtal dvoch astronómov.

Jeff Bezos a Elon Musk, dvaja najbohatší muži sveta s majetkom okolo 350 miliárd amerických dolárov, zvádzajú súboj o Mesiac.

V polovici apríla NASA oznámila, že s Muskovou spoločnosťou SpaceX uzavrela kontrakt za 2,9 miliardy dolárov na vývoj lunárneho pristávacieho modulu pre astronautov programu Artemis.

Lenže Bezosova firma podala proti rozhodnutiu formálny protest, ktorý teraz posudzuje vládny úrad pre zodpovednosť (GAO), agentúra na kontrolu vládnych výdavkov.

NASA nateraz pozastavila práce na projekte, ktoré obnoví, keď úrad vydá rozhodnutie.

Pristanú na Mesiaci v roku 2024?

Cieľom programu Artemis je dopraviť Američanov na Mesiac.

Súčasťou misie má byť po prvý raz aj žena.

Pôvodne sa hovorilo o roku 2024, no tento medzník sa určil ešte za predošlej administratívy Donalda Trumpa. Je preto možné, že sa bude posúvať, hoci rok 2024 môže byť stále reálny.

„Vidím to tak, že v roku 2024 Mesiac obletia,“ hovorí pre Denník N astronóm Jiří Šilha. „Ak bude politická vôľa, myslím si, že na Mesiaci pristanú v roku 2025 alebo 2026,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie