Denník N

Tajomstvo úspechu Etiópčanov: kľučkujú v hustom lese, aby mali istotu, že budú bežať pomaly

Etiópčan Kenenisa Bekele, jeden z najlepších vytrvalcov v histórii. Foto – AP
Etiópčan Kenenisa Bekele, jeden z najlepších vytrvalcov v histórii. Foto – AP

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

aj keď africkí bežci dominujú vytrvalostnému behu už viac ako polstoročie, stále o nich mnohé nevieme.

Platí to hlavne o Etiópii, ktorú odborníci aj bežci vyhľadávajú omnoho zriedkavejšie ako susednú Keňu.

Zmeniť by to chcel škótsky antropológ a vynikajúci bežec s medzinárodnými kvalitami Michael Crawley, ktorý strávil v Etiópii 15 mesiacov.

Počas nich sa snažil čo najviac splynúť s miestnou bežeckou komunitou. Vstával o tretej ráno kvôli dlhým behom v hustom lese, učil sa cudzí jazyk a jedol tamojšie jedlá.

Dokonca sa zúčastnil niekoľkých pretekov a ako sám priznáva, pri každom štarte bolo jeho základným cieľom, aby ho ostatní nepredbehli o kolo.

Najprekvapujúcejšie je však zistenie, ako veľmi sa Etiópčania v tréningovej aj životnej filozofii líšia od svojich dávnych príbuzných z neďalekej Kene.

Beh vnímajú ako tímový šport a individuálne parametre výkonu pokladajú za druhoradé. Kľúčová je sila kolektívu.

Rovnako prekvapivá je aj forma aktívneho oddychu. Etiópčania ho berú natoľko vážne, že bežeckú pomalosť pokladajú v tréningu za takmer takú dôležitú ako rýchlosť. Aby mali istotu, že nepobežia rýchlo, trasu behu si čo najviac komplikujú.

Antropológ a bežec zo Škótska teraz o svojich zisteniach napísal knihu Out of Thin Air, na základe ktorej britský Guardian označil etiópsku bežeckú komunitu za „jednu z najneobvyklejších a najnepreskúmanejších športových kultúr“.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Skoré ranné vstávanie, niekoľkokilometrový beh do školy a po vyučovaní bežecký návrat domov. Tak sa často začína úspešná kariéra elitných kenských maratóncov.

Je prekvapivé, že v Etiópii by ste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie