Denník N

Maďarský expert na Rusko: Dôvody na obavy z činnosti ruských tajných služieb existujú aj v Budapešti

Viktor Orbán (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na majstrovstvách sveta v džude v Budapešti v roku 2017. Foto – TASR/AP
Viktor Orbán (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na majstrovstvách sveta v džude v Budapešti v roku 2017. Foto – TASR/AP

Pre Rusko je Sputnik predovšetkým nástrojom zahraničnej politiky, tvrdí maďarský historik a odborník na Rusko Zoltán Sz. Bíró.

Maďarsko Rusku so Sputnikom príliš nepomohlo, keďže ruská očkovacia látka sa zatiaľ v Európe nerozšírila, hovorí odborník na Rusko Zoltán Sz. Bíró. Z rozhovoru, ktorý vznikol v rámci projektu Denníka N Pozsonyi podcast, sa dozviete:

  • prečo začalo Maďarsko očkovať Sputnikom ako prvá krajina v EÚ;
  • prečo je v Rusku zaočkovaných iba päť percent populácie;
  • čo očakáva Viktor Orbán od Vladimira Putina;
  • ako môže zmeniť útok vo Vrběticiach vzťahy nášho regiónu s Ruskom.

Maďarsko začalo používať vakcínu Sputnik ako prvá členská krajina Európskej únie. Dalo sa to očakávať vzhľadom na dobré vzťahy medzi Viktorom Orbánom a Vladimirom Putinom?

Aj Slovensko síce kúpilo Sputnik, no zatiaľ ním na Slovensku neočkujú, Maďarsko je teda naozaj jediným členským štátom Únie, ktorý si Sputnik kúpil a začal ním aj očkovať. Keď Angela Merkelová v januári telefonovala s Vladimirom Putinom, prisľúbila mu, že mu pomôže pri schvaľovaní vakcíny v Nemecku, prípadne aj s jej výrobou, ale očkovanie sa napokon nezačalo ani v Nemecku, ani v Rakúsku, kde sa o tom hovorilo tiež. Nemeckí politici vždy zdôrazňujú, že si s nákupom počkajú na schválenie Európskou liekovou agentúrou (EMA). Maďarsko je teda výnimkou z dvoch hľadísk. Tu sa už Sputnikom očkuje a bez toho, že by EMA vykonala potrebné skúšky.

Vyplýva to z nadštandardných vzťahov medzi Budapešťou a Moskvou?

Vzhľadom na udalosti posledných rokov to nebolo prekvapivé. Samotnú vakcínu ja nechcem hodnotiť, nie som na to odborník, ale vieme, že ju už majú k dispozícii vo vyše 50 krajín sveta a vo väčšine týchto krajín sa aj používa. Zatiaľ nevieme o tom, že by sa pri jej používaní vyskytli problémy. Je však na zamyslenie, že v Rusku zaočkovali iba päť percent obyvateľstva, pričom majú tri vakcíny. Okrem Sputnika majú ešte ďalšie dve, no zatiaľ sa hromadne očkuje len Sputnikom. Je to veľmi nízka miera zaočkovanosti. Vypovedá to o tom, že pre Rusko nie je prioritou domáca zdravotnícka politika, dôležitejšie je pre nich, aby mohli svoju očkovaciu látku šíriť vo svete. Už samotný názov pripomína 4. október 1957, teda cestu Sputnika, čo ukazuje, že to považujú za veľký politický projekt.

Môžu v tom byť napokon úspešní?

Aj keď v Európe nie, napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Ruskí špióni

Viktor Orbán

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie