Denník N

Aký bol mladý Sagan? Cieľavedomý suverén, ktorý počúval Cypress Hill, vraví niekdajší spolujazdec

Peter Sagan v roku 2010 na Paríž - Nice. Foto - TASR/AP
Peter Sagan v roku 2010 na Paríž – Nice. Foto – TASR/AP

Na stene mu visia tri podpísané dúhové dresy Petra Sagana a dodnes je v kontakte s jeho mládežníckym trénerom Petrom Zánickým. René Valent je dnes rekreačným bežcom a v minulosti sa podieľal na vzniku portálu BEHAME.sk. Kedysi sa však venoval cyklistike a spoločne so Saganom jazdil v cyklistickom projekte na športovom gymnáziu v Trenčíne.

Išlo o akýsi výberový tím, do ktorého tréneri Stanislav Ďurikovič a Vladimír Hnát sťahovali najtalentovanejších juniorov z celého Slovenska. Valent na gymnázium prišiel z Bratislavy, Sagan zo Žiliny a spoločne potom bývali na izbe, sedávali v školských laviciach a dvakrát denne vyrážali s tímom na tréning.

„S odstupom rokov sa na to pozerám ako na rok prázdnin. Ako 15-roční sme zažívali na bicykli dobrodružstvá v neznámom kraji a škola pre nás bola na druhej koľaji. Ako-tak nás bavila matematika, naopak, najmenej chémia. Spomínam si, ako sme raz po návrate z dvojtýždňového sústredenia ‚za odmenu‘ šli prezentovať vedomosti pred tabuľu. Všetci cyklisti sme dostali po dve päťky a šli na internát. Vraj ako si predstavujeme neposlať vyučujúcej pohľadnicu,“ smeje sa Valent.

„V Peťových očiach som bol spočiatku rozmaznaný Blavák, ale časom sa to zmenilo. Všetci sme v prvom ročníku pochopili, že musíme spolu vychádzať a spolupracovať – či už v škole, na tréningu, alebo na pretekoch. Navyše som mu z Bratislavy zakaždým priniesol do lavice balenie jeho obľúbených gumových medvedíkov,“ spomína.

O Saganovi vraveli, že sa zničí

Valent má z čias gymnázia so Saganom mnoho zážitkov, ktoré ho už vtedy presvedčili, že vyrastá po boku výnimočného športovca. Sám vraví, že ak by sa mal vtedy so Saganom porovnávať, tak potom ako cyklista „nevynikal v ničom“.

„Spomínam si na jednu mrazivú nedeľu, keď sme mali v tréningovom pláne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie