Denník N

Francúzsky liberál a ruský extrémista

Eduard Limonov. Foto - Wikipedia
Eduard Limonov. Foto – Wikipedia

Chystá sa slovenské vydanie o lídrovi Nacionálno boľševickej strany, ktorej ideológia je zvláštnou zmesou punkových, antikapitalistických, nacionalistických, ale aj fašistických téz.

Autor je spisovateľ

V uplynulých dňoch som čítal slovenský preklad životopisného románu Limonov, ktorého autorom je francúzsky spisovateľ Emmanuel Carrère. Cenami ovenčená kniha, ktorá by u nás mala vyjsť začiatkom jesene, približuje jednu z najkontroverznejších postáv moderných ruských dejín. O tomto svojráznom románopiscovi, básnikovi, filozofovi, publicistovi a politickom aktivistovi sa toho u nás veľa nevie. Keď som vlani v marci písal jeho nekrológ, bol som prekvapený, pre koľkých čitateľov bol absolútne neznámy.

Carrère sa s Limonovom zoznámil začiatkom osemdesiatych rokov, keď obaja žili v Paríži. Ruský spisovateľ bol v tom čase módnou ikonou. Po úspechu románu To som ja, Eduško, v ktorom naturalisticky opísal život sovietskeho emigranta v New Yorku, sa stal miláčikom francúzskej literárnej scény, Johnym Rottenom literatúry. Opätovne sa so spisovateľom stretáva až po mnohých rokoch, po smrti novinárky Anny Politkovskej, v tom čase je už Limonov jedným z lídrov protiputinovskej opozície. Nie však takej, ktorú milujú západní liberáli.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie