Denník N

Kam by starý človek chodil? Mobilné očkovanie si ľudia chvália, každý tretí má barlu alebo palicu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Do cukrárne v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice ľudia chodili, keď dostali chuť na zákusok alebo malinovku. Po príchode pandémie sa cukráreň premenila na odberové miesto na antigénové testovanie. A v pondelok ju obsadila očkovacia jednotka, ktorú do obce vyslal Banskobystrický samosprávny kraj.

Zhruba každý tretí človek, ktorý na očkovanie prichádza, má problém s chôdzou, paličku alebo barlu. Pani Vilmu podopiera dcéra Miroslava, každý krok je pre ňu námahou.

„Ešte predtým, ako sa začalo chodiť po dedinách, mi mama povedala: Ja sa dám zaočkovať, len keď prídu na Prenčova. Trocha posmešne som jej hovorila, že tak to čakaj, veď ešte ani v Štiavnici neočkujú. Ale splnilo sa jej to,“ hovorí Miroslava.

Aj čerstvá šesťdesiatnička Viera na očkovanie sprevádza 89-ročnú mamu. Pôvodne sa chceli očkovať v meste, ale ide leto, čoraz viac času trávia v záhrade, nikam necestujú, a preto sa rozhodli počkať, ako sa situácia vyvinie. A či náhodou nezačnú očkovať aj obvodní lekári.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Od očkovania ich odrádzali aj davy ľudí vo vakcinačných centrách. Báli sa, že by dlho čakali v rade. „Mama už veľmi nemôže ani stáť. A nepôjdeme tam so stoličkou,“ vysvetľuje. Preto ich potešilo, že očkovanie prišlo za nimi.

Viera pred vstupom do bývalej cukrárne chvíľu spracúva strach z ihiel. „Človek bol veľakrát očkovaný, ale už dlhší čas mi nič nepichli. Keď vidíte, ako tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie