Denník N

Vláda má dôveru, Matovič pripomínal Sulíkove zlyhania a Kollár vraví, že pri ďalšej kríze z vlády odíde

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Igor Matovič bol opäť ústrednou postavou schvaľovania vládneho programu, prirovnal sa k symbolu utrpenia, Heger podľa neho predstavuje nádej.

Vláda Eduarda Hegera bude „vládu obnovy a prosperity Slovenskej republiky“, ktorá chce ďalej bojovať proti korupcii a správať sa ako dobrý hospodár. Jej prioritou bude podpora rodiny a podnikania. Takto mal vyzerať záver dvojdňovej parlamentnej debaty o programovom vyhlásení vlády, v ktorom vláda získala od poslancov štyroch strán (OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí) očakávaný počet hlasov.

Napokon však prekryl dojem z hladkého priebehu hlasovania v Národnej rade priebeh tlačovej besedy lídrov strán a predsedu vlády Eduarda Hegera. Expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) totiž hneď po hlasovaní útočil na predsedu SaS Richarda Sulíka.

Podpora 89 poslancov

Kým pred rokom za vládny program hlasovalo 93 poslancov, teraz to bolo 89. Na hlasovaní nebola poslankyňa Jana Bittó Cigániková, ktorá nesúhlasí so zavedením jednej zdravotnej poisťovne, čo je jeden z bodov vládneho programu. Chýbal aj konzervatívny poslanec OĽaNO Martin Čepček, ktorý má problém s viacerými rozhodnutiami koalície. Zvyšní dvaja poslanci OĽaNO a jeden zo SaS chýbali pravdepodobne zo zdravotných dôvodov.

Výsledky hlasovania v Národnej rade. Foto – TASR

Schválenie vládneho programu potom na tlačovej besede v Národnej rade oznámil Heger s predsedami strán okrem ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý je na pracovnej ceste v Dubaji.

Aktívny bol počas tlačovej besedy Igor Matovič, ktorý okrem iného predsedovi SaS pripomenul pád Radičovej vlády, keď vravel, že pred desiatimi rokmi „niekto povýšil vlastné ego a vystavil nás ôsmim rokom vlády Smeru“. O koaličnej kríze z jari hovoril, že tentoraz sa spoločnými silami podarilo zabrániť, aby ego zvíťazilo.

„Bolo dobré urobiť takýto rez a umožniť nový začiatok. Pre mňa osobne to nie je príjemné stať sa symbolom utrpenia a pandémie, ale na druhej strane si myslím, že Slovensko mimoriadne potrebuje, aby sme do nasledujúcich rokov mali v osobe premiéra človeka, ktorý bude symbolom nádeje,“ vyhlásil Matovič. Pokračoval tvrdením, že ak by zostal premiérom, naďalej by bol len „symbolom utrpenia a pandémie a človeka, ktorý bral ľuďom slobodu“.

Boris Kollár: Druhýkrát už sa cirkusu nezúčastníme

Hnutie Sme rodina na tlačovej besede varovalo pred ďalšou koaličnou krízou. „Pevne verím a som presvedčený, že sa takáto kríza nebude opakovať, že si niektorí ľudia prestanú merať egá a že sa budú v prvom rade pozerať na občanov,“ vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár.

„Pokiaľ sa znova bude opakovať takýto cirkus, hnutie Sme rodina predstúpi pred občanov a povie, že sa toho zúčastňovať nebudeme. Nebude žiaden reštart 3.0, 4.0, 5.0 a pôjdeme do predčasných volieb.“

O tých hovorí v týchto dňoch intenzívne opozícia – Hlas aj Smer poukazujú na neschopnosť starej aj novej vlády a upozorňujú na to, že sa podarilo v krátkom čase zozbierať takmer 600-tisíc hlasov za referendum o predčasných voľbách. Pravosť podpisov teraz overuje prezidentská kancelária.

SaS cez svojho podpredsedu Branislava Gröhlinga odkázala, že sa kríza už nebude opakovať a že o rôznych názoroch na riešenie problémov chcú v koalícii diskutovať za zatvorenými dverami. „Tú čiaru, ktorú sme ako štvorkoalícia urobili, budeme dodržiavať,“ povedal minister školstva, ktorý SaS označil krátko po Matovičovom vystúpení za stranu zdravého rozumu.

Aj podľa predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej sa múdry človek poučí z vlastných aj cudzích chýb a koalícia tu nie je na to, aby riešila vnútorné spory.

Matovič aj o daniach

Igor Matovič zareagoval na tlačovej besede aj na tému zvyšovania dane z pridanej hodnoty. To, že navrhuje zvýšenie DPH na 25 percent, označil za „bludy“. O zvyšovaní DPH písal cez víkend na svojej facebookovej stránke, oficiálne ministerstvo financií na otázky o tejto téme neodpovedalo.

Expremiér poukázal na to, že v programovom vyhlásení vlády je aj zmienka o zvýšení zaťaženia spotreby, čo by mohlo byť aj zvýšenie DPH. Bližšie to už vysvetliť nechcel. Tvrdil, že túto informáciu pustil do obehu koaličný partner, ktorý tu nie je, čo bola zjavná narážka na Sulíka, a on nevie, čo tým sledoval.

„V programovom vyhlásení vlády, ktoré sme teraz schválili, sa píše, že vláda zvýši zaťaženie spotreby, zníži zaťaženie ceny práce. Napríklad aj DPH je zaťažením spotreby a zvýšenie ceny práce je, keď zvýšite daňový bonus rodičom,“ povedal ešte.

Reakcie opozície

Podľa predsedu Hlasu Petra Pellegriniho vládna koalícia mala šancu na reparát, nezvládla však skúšku ani v opravnom termíne. „Tak ako pred rokom, ani teraz programové vyhlásenie vlády nijakým spôsobom nezohľadňuje pandémiu a jej obrovské dôsledky v zdravotníckej, ekonomickej a sociálnej oblasti. Za rok vládna koalícia pri riadení štátu jednoznačne zlyhala. Jej symbolom sa stal chaos, vzájomné spory, škrty v sociálnej oblasti, nedostatočná pomoc ekonomike a medzinárodná hanba pre Slovenskú republiku,“ povedal.

Poslanec Smeru Robert Fico. Foto – TASR

Predseda opozičného Smeru Robert Fico krátko po tlačovej besede vládnych predstaviteľov upozornil aj na to, že koalícia sa hádala pred kamerami hneď po tom, čo získala jej vláda dôveru v parlamente. Trojnásobný expremiér očakáva, že bude pokračovať nestabilita vládnej koalície, čo podporí aj iniciatíva na konanie referenda.

Vládny program nedostal podporu ani jedného opozičného poslanca, proti hlasovali aj bývalí poslanci Za ľudí Miroslav Kollár a Tomáš Valášek.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie