Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O solárnej energetickej revolúcii s najlacnejšou elektrinou v dejinách a o ľuďoch, ktorým za ňu vďačíme

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Už v roku 2007 solárne panely vyprodukovali toľko elektriny, ako im predpovedali v roku 2020. Kedysi predpokladanú účinnosť prekonali už v roku 1989.

„Vstupujeme do úplne iného sveta,“ hovorí Martin Green. Dnes má 72 rokov a je to austrálsky vedec, ktorý má leví podiel na súčasnom boome solárnej energie. Ešte stále pracuje na vývoji čoraz účinnejších solárnych buniek a je pre neho veľkou satisfakciou, že Medzinárodná energetická agentúra (IEA) dnes vyhlasuje, že solárna energia je „najlacnejšou energiou, akú svet kedy videl“.

Ako píše v historizujúcej analýze denník The Guardian, IEA sa v roku 2000 poriadne sekla, keď predpovedala, že solárna energia bude v roku 2020 len doplnková s celkovým objemom 18 gigawattov. Už v roku 2007 totiž solárne panely vyprodukovali týchto 18 gigawattov za jeden rok. Dnes je to mnohonásobne viac, z celkovej výroby elektriny na svete už solárne panely pokrývajú tri percentá a v roku 2050 by to malo byť 23 percent.

Lenže to sú konzervatívne odhady expertov, ktoré vychádzajú z doterajších skúseností s vývojom energetických systémov založených na fosílnych či nukleárnych palivách. Vývoj solárnej energetiky a rast jej podielu na výrobe elektriny môže byť oveľa rýchlejší.

Za tým, čo bude možno už čoskoro revolučnou zmenou, však ako pri každej revolúcii stoja konkrétni ľudia, v tomto prípade Martin Green a jeho mladší spolupracovník Zhengrong Ši, pôvodom Číňan, ale s austrálskym pasom.

Najprv to bol Green, ktorý v roku 1975 začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie