Denník N

Sociológ Baboš: Ani voliči OĽaNO nechcú uslzeného premiéra

Pavol Baboš. Foto N - Vladimír Šimíček
Pavol Baboš. Foto N – Vladimír Šimíček

Sociológ a politológ Pavol Baboš hovorí, že slovenský volič chce väčšinovo premiéra, ktorý je slušný, vie vystupovať a neháda sa, skrátka, je uhladený „otec národa“, ktorý síce vie byť tvrdý, ale za zatvorenými dverami.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pavol Baboš pracuje v prieskumnej agentúra 2muse, ktorá pre Denník N pripravila dva skupinové rozhovory s voličmi OĽaNO. O ich záveroch hovoril v podcaste Denníka N s názvom V redakcii.

Ukázalo sa, že aj keď voliči OĽaNO oceňovali Igora Matoviča ako opozičného rebela, vo funkcii premiéra očakávali štátnika – a ten neprišiel. Niektorí si dokonca vyčítali, že toto ich očakávanie bolo hlúpe a nelogické. Prekvapil vás tento výsledok?

Ani nie, mnoho dát od volieb nám to naznačovalo. Po vojne je každý generál, a tak sa správa dnes aj mnoho voličov OĽaNO. Vravia, že dnes by už Igora Matoviča nevolili, alebo že nemali mať očakávania, ktoré mali. Ale aj mnohí analytici či komentátori vrátane mňa pred rokom hovorili, že nie je jasné, ako funkcia premiéra Igora Matoviča zmení. Pripúšťali sme, že s ňou vyrastie do štátnickej polohy. No vidíme, že do nej nevyrástol. Dnes je ľahké povedať, že bolo jasné, že to nemôže vyjsť, ale 29. februára 2020 to s istotou nikto vedieť nemohol.

Video: Sociológ Baboš: Ani voliči OĽaNO nechcú uslzeného premiéra (Dušan Mikušovič, Martina Koník)

Sklamanie z toho, ako Matovič vykonával svoj mandát, bolo cítiť aj v skupine ľudí, ktorí by už dnes OĽaNO nevolili, ale aj medzi súčasnými sympatizantmi. Chápem, že sme nemali reprezentatívnu vzorku, ale nečakali ste, že sa stretneme s väčším počtom jeho zástancov? Mali sme tam len jednu respondentku, ktorá expremiéra výraznejšie bránila a kritizovala aj spôsob, akým musel odísť z funkcie.

Možno trochu áno, ale ako hovoríte, focusová skupina nie je založená na reprezentatívnom výbere. Ak sme mali v skupine jednu takú respondentku z piatich, neznamená to, že aj medzi voličmi OĽaNO je ich presne takýto pomer. Sklamanie z Igora Matoviča bolo jasné. Kladiem si otázku, do akej miery sa prejavila istá „sociálna žiadanosť“. Do akej miery sú voliči OĽaNO naozaj takí sklamaní a do akej miery by mu to dokázali pri najbližších voľbách odpustiť.

Do akej miery môže za Matovičovu nepopularitu pandémia a do akej miery by sklamanie, že sa nespráva ako štátnik, prišlo aj bez nej?

Pandémia zohrala veľkú rolu. Som o tom presvedčený, aj keď sa, samozrejme, nedá vytvoriť nejaký paralelný vesmír, v ktorom by sa dalo odsledovať, ako by vládnutie vyzeralo bez koronavírusu. Pandémia odhalila mnohé problémy či fenomény nielen v politike, ale aj v živote firiem či domácností. Prinútila ľudí ukazovať svoju skutočnú povahu. To sa stalo aj Igorovi Matovičovi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie