Denník N

Robert Fico a Igor Matovič zlyhali, Eduard Heger môže uspieť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico aj Matovič sú ako všetci populisti chorobne presvedčení o svojej výnimočnosti, Heger môže dozrieť k pokore.

Túlal som sa s priateľmi cez víkend po horách. Počas tých dvoch dní som stretol – a rozprával sa s nimi tvárou v tvár – vyše dvadsať ľudí. Viac ako za posledné štyri mesiace.

Rozhovory sa začínali covidom-19, z ktorého sa vyvinulo spoločenské puto, spúšťač konverzácie, akým bývalo predtým počasie alebo politika. Skúsenosť s pandémiou je zároveň intímna aj verejná, vďaka nej obídeme banality a môžeme skočiť rovnými nohami do témy života a smrti.

Prekvapujúce na týchto rozhovoroch bolo, že v nich nepadlo ani slovo o vláde. Nikto si nechcel kaziť radosť z toho, že sa stretávame.

Politici o tejto spoločenskej averzii nemajú poňatia, lebo v médiách a na sociálnych sieťach sú práve oni vášnivou témou, ktorá vo virtuálnom priestore imituje boj na život a na smrť. Pascou, v ktorej sa ocitla nielen slovenská politika, je bludný kruh popularity: aby ste v politike uspeli, musíte byť populárny, a aby ste sa stali populárnym, musíte rozštiepiť spoločnosť na tých, čo vás milujú, a na tých, čo vás nenávidia.

Igor Matovič využil nenávisť ľudí voči všetkému, čo reprezentoval Robert Fico, ten zasa dnes – spolu s Petrom Pellegrinim – využíva nenávisť ľudí voči všetkému, čo reprezentuje Igor Matovič. Referendum o predčasných voľbách nie je nič iné než nástroj na štiepenie spoločnosti.

Sprievodným javom takto chápanej politiky je chorobné presvedčenie verejných činiteľov o svojej výnimočnosti, ktorým neotrasie nič, ani pád na dno popularity a averzia drvivej väčšiny verejnosti. V tomto sú si Fico a Matovič podobní ako vajce vajcu.

Plebejci a elitári

Lenže akokoľvek sa nám môže javiť, že Fico a Matovič stelesňujú akúsi zvláštnu karpatskú odrodu demokracie, v skutočnosti sú skôr typickou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie