Denník N

Prieskum nepotvrdil, že by sa vakcín najviac báli na východe. Sputniku V veria najmä dôchodcovia a naši Maďari

Igor Matovič v piatok oznámil, že dohodol nákup dvoch miliónov dávok vakcíny Sputnik V. Foto - TASR
Igor Matovič v piatok oznámil, že dohodol nákup dvoch miliónov dávok vakcíny Sputnik V. Foto – TASR

Prieskum Focusu pre Markízu ukazuje, že len zhruba sedem percent ľudí hovorí, že veria iba Sputniku. To neznamená, že by sa ním dali aj zaočkovať, veľká časť z nich sa očkovať nechce.

Dôvera v očkovanie je na Slovensku stále vyššia, zaočkovať by sa dalo vyše 60 percent ľudí, vyplýva z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý pre diskusnú reláciu Na telo s Michalom Kovačičom na prelome apríla a mája urobila agentúra Focus.

Detailnejší pohľad na dáta nám ukazuje, že s odhodlaním zaočkovať sa iba Sputnikom V a žiadnou inou vakcínou to nie je zďaleka také ružové, ako sa to na prvý pohľad zdá. A tiež prieskum neukazuje, že by obyvatelia na východe krajiny menej verili vakcínam ako inde.

Doteraz dostalo aspoň prvú dávku 1,14 milióna obyvateľov Slovenska a záujem v čakárni výrazne nerastie. Bývalý šéf NCZI Róbert Suja odhadol, že môžeme mať problém prekročiť aj hranicu zaočkovanosti 40 percent.

Prípad Sputnik: Jediný prijateľný len pre 7 percent

Sputnik V je jedinou prijateľnou vakcínou len pre 7,3 percenta opýtaných, vyplýva z prieskumu.

Focus respondentom kládol nasledovnú otázku: V prípade, že budú na Slovensku dostupné nasledujúce vakcíny, do akej miery by bolo pre Vás prijateľné nechať sa nimi zaočkovať? Anketári menovali vakcíny od firiem Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson vakcínu Sputnik V a čínsku vakcínu Sinopharm, ktorá u nás nie je schválená a ani dostupná.

Jasným víťazom bola vakcína od Pfizeru, ktorá je úplne či skôr prijateľná pre 71,1 percenta opýtaných, nasledoval Sputnik (60,2 percenta), Moderna (58,8), Johnson & Johnson (56,3), AstraZeneca (29,4) a Sinopharm (24,6).

„Okrem prijateľnosti jednotlivých vakcín sme v danom mesiaci vypočítali aj kombinovanú premennú vo vzťahu ku Sputniku,“ vysvetľuje riaditeľ Focusu Martin Slosiarik.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie