Denník N

Roky im vládne kancelárka, ktorú im dokonca závidia, no aj tak majú problém so ženami vo vedení

Donald Trump počas neformálneho rozhovoru s lídrami krajín G7, fotografiu zverejnila Angela Merkelová. Foto – TASR/AP
Donald Trump počas neformálneho rozhovoru s lídrami krajín G7, fotografiu zverejnila Angela Merkelová. Foto – TASR/AP

S akceptáciou líderiek, hlavne tých politických môže byť ešte horšie, ako by sa zdalo.

Angela Merkelová vládne Nemecku 14 rokov a je často označovaná za hlas rozumu a racionality vo svete, kde sa v posledných rokoch na líderských postoch aj v mocných krajinách objavili a objavujú muži, ktorí sú viac ako záujmom občanov oddaní populizmu, ideológii a vlastnému egu.

Napriek tomu, keď sa ľudí v krajinách G7 (USA, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Veľká Británia) a v Indii, Keni a Nigérii agentúra Kantar pýtala, či sa na líderskú pozíciu viac hodia ženy alebo muži, alebo medzi nimi nie je rozdiel, dosiahlo Nemecko spomedzi štátov G7 najnižšie skóre: 66. Priemer G7 bol 73, najviac dosiahli Británia a Kanada – 81. Nemecko je pritom momentálne jedinou zo spomínaných krajín so ženou na čele.

Čiastočne to môže vysvetľovať klesajúca popularita Merkelovej aj jej kresťanských demokratov spôsobená manažmentom covidovej pandémie, lenže väčšina dát sa zbierala v prvej polovici roku 2020, keď sa Nemecko považovalo za príklad zvládania krízy a keď Merkelovú po celom svete chválili za jej pokojný a jasný štýl komunikácie, vyplývajúci aj z toho, že pred vstupom do politiky sa venovala vede.

Michelle Harrisonová z agentúry Kantar si myslí, že viac zavážilo niečo iné. „Je veľmi nerealistické očakávať, že líderka či líder dokáže vytvoriť takú signifikantnú zmenu, že sa zmení nazeranie na rodové roly. Jednoducho, to, že jedna líderka môže zmeniť spoločnosť, je mýtus,“ povedala v BBC.

Upozornila tiež na to, že napríklad aj v Indii, kde v 70. a 80. rokoch s prestávkami takmer 15 rokov vládla Indira Gándhiová, sú ľudia k ženám v politike skôr skeptickí a viac sa tam uplatňujú zaužívané predstavy o tom, na čo sa „hodia“ ženy a muži. Na druhej strane Briti zažili vládu Margaret Thatcherovej a spolu s Kanaďanmi si najviac spomedzi obyvateľov G7 myslia, že je jedno, či im vládne muž alebo žena.

Reykjavícky index

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie