Denník N

Ako to vyzeralo, keď sa Štrougal radil v Moskve

Lubomír Štrougal na archívnej snímke z októbra 1984. Foto - TASR
Lubomír Štrougal na archívnej snímke z októbra 1984. Foto – TASR

Informačná vojna nie je novinka. Prebiehala aj pred päťdesiatimi rokmi za účasti najvyšších predstaviteľov československých komunistov.

Autor je bývalý pracovník ÚPN

V týchto septembrových dňoch sa pred 54 rokmi konala v Moskve jedna porada. No, porada. Súdruhovia z československého ministerstva vnútra to nazývali konzultácie. Už ten pojem samotný vystihuje to, ako sami vnímali svoju pozíciu a ako na nich pozerali „sovietski priatelia“.

Za československú stranu sa „konzultácie“ zúčastňoval minister vnútra, dodnes zdraviu sa tešiaci Štrougal. Spolu s ním, boli súdruhmi z KGB do Moskvy povolaní náčelníci rozviedky, kontrarozviedky a ďalších pre čitateľa menej zaujímavých eštebáckych odborov. Program dorazil do Prahy už v predstihu. Rozpísaný, ako sa patrí, na každý deň.

Besedy a večere

Vyberáme z neho to najzaujímavejšie:
4. september
Prílet do Moskvy, ubytovanie a prejednanie plánu práce
5. september
Beseda na tému:
“Opatrenia k odhaľovaniu plánov a úmyslov vlád USA, Anglicka, Francúzska a NSR v súvislosti s nadchádzajúcim uzatvorením mierovej zmluvy s Nemeckom”.
„Aktívne opatrenia na vytvorenie takej situácie v rôznych svetových oblastiach, ktoré by prispeli k rozptýleniu síl USA a ich spojencov. Aktívne opatrenia na ochromenie ich akcií pri riešení otázky mierovej zmluvy s Nemeckom a otázky Západného Berlína“.
Zúčastní sa: Štrougal, Houska, Hladný
Beseda na tému:
„Organizácia agentúrno-operatívnej práce pri rozpracovávaní rozviedčíkov, ktorí sú legalizovaní na zastupiteľských úradoch USA, Anglicka, Francúzska, NSR, Izraela, Japonska a škandinávskych krajín, pri odhaľovaní nepriateľskej agentúry z radov turistov a obchodníkov kapitalistických krajín“.
Zúčastnia sa: Štrougal, Hladný, Rybín
Beseda na II. hlavnej správe:
„Boj orgánov KGB s podvratnou činnosťou Vatikánu. Protivýzvedná činnosť medzi duchovnými a sektármi a uskutočňovanie preventívnych opatrení po tejto línii“.
Zúčastnia sa: Štrougal, Hladný, Rybín
Prehliadka čekistického kabinetu KGB (sieň slávy). Premietnutie filmu.
Večer – návšteva divadla
Zúčastnia sa: všetci
6. september
Beseda na I. hlavnej správe KGB:
„Zvláštnosti práce s agentúrou v krajinách hlavného nepriateľa. Otázky zaistenia konšpirácie v práci a príprava agentúry pre prácu za mimoriadnych podmienok“.
Zúčastnia sa : Štrougal, Houska, Hladný
……
13. september
Beseda na I. hlavnej správe KGB:
„Školenie a vysadzovanie nelegálov za hranice. Zásady styku s nelegálmi. Práca s nelegálmi za mimoriadnych podmienok“.
Zúčastnia sa: Štrougal, Houska
14. september
Návšteva sovchozu Gorki II pri Moskve
Slávnostná večera na rozlúčku.
Zúčastnia sa: všetci
15. september
Prílet delegácie do Prahy.

Radosť pracovať

Prečo o tom vlastne písať? Pri čítaní obsahu tej porady máte pocit, že sa vlastne nič nezmenilo. V týchto dňoch bude cez Česko a Slovensko prechádzať konvoj americkej armády, v rámci takzvanej Dunajskej jazdy. V ruských „trollovacích“ agentúrach bude iste horúco. Zas sa budú podľa manuálov KGB tvoriť príspevky na sociálnych sieťach a rôznych serveroch. Pracovať proti hlavnému nepriateľovi je v kurze aj dnes.

Hlavným nepriateľom boli označované najskôr USA, neskôr najmä NATO. Aktívne opatrenia, bol pojem označujúci šírenie dezinformácií, ovplyvňovanie politiky v prospech ČSSR a ZSSR, rôznou propagandou, kompromitáciou atď. Tu tiež veľkú zmenu nebadať. Viete si predstaviť, akú radosť museli mať v Lubianke zo Snowdena? Už stačí len čo to dopracovať, nájsť vhodný „kanál“ – rozumej novinára alebo politika, cez ktorého sa to potom správne dávkuje.

Človek má niekedy pocit, že informácie o odpočúvaniach Merkelovej, Hollanda atď. sa vždy objavia, keď treba. A v našej mediálnej, internetovej dobe… No radosť pracovať. To až musí zabíjať kreativitu dnešných Putinových operatívcov. Naopak v Langley museli byť trochu rozmrzení z takéhoto servírovania množstva podnetov. Normálna zlatá tácka.

Objavujú sa aj ďalšie aktualizačné momenty. Celkom by ma zaujímalo, akú dôveru musí požívať člen NATO, ktorého predseda vlády jazdí na majálesy k mauzóleu a potom, v čase anexie Krymu a vojny na Ukrajine, púšťa reči skoro ako vyššie spomínaný „kanál“? Možno mu pri najbližšej návšteve aj čekistickú komnatu ukážu. V Rusku, kde sa z múzea gulagu stane múzeum masového vraha a psychopata, je to pokojne možné. Veď aj Félix sa predsa vracia na svoj podstavec.

Na záver trochu boľševickej matematiky. Z Československa viezli na poradu do Moskvy rôzne dary: brúsenú súpravu „Lady Hamilton“ pre 6 osôb, 10 súprav bižutérie, 2 kamery „Admira 8 F“, 5 súprav likérových pohárov, 1 kávovar do auta, 4 vázy,1 sklenené súsošie „Ruská trojka“, 6 fliaš slivovice, 3 fľaše Becherovky, 4 fľaše Prostějovské, 5 kaziet s cigaretami. Bol vypracovaný presný súpis, ktorý dar sa odovzdá ktorému potentátovi z KGB.

Plán sa však nepodarilo naplniť. Z 13 fliaš alkoholu boli napokon odovzdané len tri fľaše slivovice a jedna Prostějovská. Naspäť však nepriviezli ani jednu fľašu. Ešteže sa so štátnym majetkom dnes už takto nešafári.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie