Denník N

Župan Viskupič: Predsedníctvo OĽaNO sa nestretáva, pre vakcínu sa išli ľudia aj pobiť (+ podcast, video)

Jozef Viskupič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozef Viskupič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Riešime humanitárnu katastrofu a jedna obyvateľka sa sťažovala, že sme jej znížili kvalitu bývania, hovorí predseda trnavského samosprávneho kraja a člen predsedníctva OĽaNO Jozef Viskupič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Volajú vám známi, aby ste im vybavili termín očkovania?

Známi nie, lebo ma poznajú, ale volá a píše veľa ľudí, aby sme im pomohli s vybavením termínu, niektorí právom, iní menej.

Čo na to hovoríte, keď vám zavolá spolužiak zo školy?

Taký mi nevolá, lebo vie, že by som asi položil. Pri tých, ktorí volajú oprávnene, hľadáme nejaký spôsob. Spravili sme čakáreň Trnavského samosprávneho kraja aj pre skupinu, na ktorú vládne alebo regionálne opatrenie zabudlo. Ak je to čistá protekcia, to nerobíme. Ale mohlo sa stať, že sa niekto predbehol, pretože od začiatku nás trápilo, že vytvorené kapacity očkovania ďaleko presahovali čísla, ktoré nám reálne do očkovacích centier prichádzali. Nie z dôvodu nezáujmu, ale rôznych administratívno-obštrukčných problémov.

Keby župan chcel, vie vybaviť protekciu?

Áno.

Ako?

Keď napríklad potrebujete naplniť očkovacie kapacity a chýba 200-300 ľudí. Vtedy je rozhodovacia právomoc presunutá na prevádzkarov očkovacích centier.

Chodili okolo vakcinačných centier ľudia a chceli sa dať náhodou zaočkovať, ak by zvýšila vakcína? 

Áno, to sa stávalo. Bola to taká urbánna legenda, že na konci očkovacích dní môže zostať veľké množstvo vakcín. Reálne je v nádobke dvanásť vakcín, ak posledný človek dostal prvú dávku z nádobky, tak teoreticky mohlo zostať 11 vakcín AstraZeneca, pri Pfizeri je to päť vakcín. Niekedy sa preto vytvorila 20-členná skupinka pred očkovacím centrom a domáhali sa týchto vakcín. Nerozhodoval o tom župan, vyriešili si to v centre. Primárne prichádzali do úvahy ľudia, ktorí v danom vakcinačnom centre vtedy pracovali. Viem, že v niektorých regiónoch boli ľudia takto do centier aj pozývaní, ja som sa tomu snažil zabrániť, lebo iba vznikali zbytočné hádky na schodoch pred centrom.

 Video: Viskupič: Ľudia sa pre vakcínu išli aj pobiť (Monika Tódová, Michaela Barcíková)

Ľudia sa bili na schodoch o vakcínu?

Áno, dokonca mi bolo prerozprávané, že tam stáli advokát, daňový úradník a dve pani učiteľky, ale pravidlo „ladies first“ zjavne nefungovalo, lebo tak rýchlo, ako sa páni dostali dovnútra, dámy zostali bez vakcíny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie