Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O „cancel culture“, masovej šikane na sociálnych sieťach a spoločenskej hanbe, ktorá sa stáva škodlivým nástrojom cenzúry

Na Slovensku je zatiaľ relatívne málo obetí fenoménu, ktorému sa v angličtine hovorí „cancel culture“, teda keď poviete či napíšete na sociálnych sieťach nejakú provokatívnu vetu na adresu nejakej skupiny so silným pocitom identity – či už ide o gayov, transľudí alebo aj katolíkov – a ste za to vystavení šikane, niekedy vyhodení zo zamestnania.

V Amerike a v Británii je však tento fenomén veľmi rozšírený a vedie sa tam zaujímavá diskusia o slobode a jej ohrození zo strany aktivistov brániacich svoju skupinu pred tými, ktorí na ich adresu majú nejaké spochybňujúce komentáre.

Komentátorka Financial Times Nilanjana Royová napísala pekný text, v ktorom priznáva, že je skôr na strane menšín, ktoré sa ohradzujú proti tomu, čo považujú za urážlivé slová na ich adresu. Na druhej strane je aj ona znepokojená z vývoja, ktorý môže smerovať k obmedzeniu slobody.

Ako príklad uvádza príbeh

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie