Denník N

Pobúrení pápežom

Aktivistky za ľudské práva stoja pred budovou súdu v poľskom meste Plock 13. januára 2021. Tri aktivistky za ľudské práva predstúpili v stredu pred súd v poľskom meste Plock, ktorý ich bude súdiť v kauze urážky náboženského cítenia. Prípad Elžbiety P., Anny P. a Joanny G. sa týka udalostí z noci z 26. na 27. apríla 2019, keď boli okolo Kostola sv. Dominika v Plocku nalepené nálepky s obrazom Panny Márie Čenstochovskej, na ktorých boli postavy Panny Márie a Dieťaťa obklopené svätožiarou vo farbách dúhy. Foto - TASR/AP
Aktivistky za ľudské práva stoja pred budovou súdu v poľskom meste Plock 13. januára 2021. Tri aktivistky za ľudské práva predstúpili v stredu pred súd v poľskom meste Plock, ktorý ich bude súdiť v kauze urážky náboženského cítenia. Prípad Elžbiety P., Anny P. a Joanny G. sa týka udalostí z noci z 26. na 27. apríla 2019, keď boli okolo Kostola sv. Dominika v Plocku nalepené nálepky s obrazom Panny Márie Čenstochovskej, na ktorých boli postavy Panny Márie a Dieťaťa obklopené svätožiarou vo farbách dúhy. Foto – TASR/AP

Registrované partnerstvá budú skôr či neskôr uzákonené aj u nás, pretože spoločnosť sa mení.

Autor je spisovateľ

Popudení biskupi v Poľsku žiadajú trest za slová o láske od ich najvyššej autority. „Boh ťa miluje takého, aký si,“ povedal pápež čilskému homosexuálovi, ktorý bol v mladosti obeťou pedofilného kňaza. Prokuratúra vo Varšave už začala trestné stíhanie za použitie týchto pápežových slov na dúhovej vlajke počas demonštrácie za práva LGBTI komunity. Páchateľovi hrozia dva roky väzenia za urážku náboženského cítenia veriacich.

Cítenie biskupov je urazené pri predstave, že by Boh mohol mať rád – rovnako ako ich – aj kohosi odlišného, napríklad čilského homosexuála, Afričana, čo v pralese objíma strom, či nebodaj Poliaka, ktorý demonštruje za svoje práva.

Stredoeurópsky obraz Boha nepočíta s rovnosťou a milosrdenstvom. U nás sme zažili kňaza, čo poslal desaťtisíce ľudí do plynových komôr, v našich tradíciách sa bojuje za vyvolený národ, nepriatelia sa trestajú, kresťanské hodnoty bránime tým, že popierame ich základy.

Je zaujímavé, ako sa pomerne jednoduchá vec, ako je láska k blížnemu, dá diametrálne odlišne interpretovať aj v prostredí s porovnateľne silným vplyvom katolicizmu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Komentáre

Teraz najčítanejšie