Denník N

Jeden si kýchne a päťdesiati končíme. Aké bolo filmovať 85 dní uprostred pandémie

Režisér Michal Kollár pri nakrúcaní seriálu Ultimátum. Foto - TV JOJ/Stanka Topoľská
Režisér Michal Kollár pri nakrúcaní seriálu Ultimátum. Foto – TV JOJ/Stanka Topoľská

Vlani vo februári začali JANA KLUKOVÁ s MICHALOM KOLLÁROM nakrúcať televízny seriál Ultimátum a hneď po ňom sa chystali na ďalší film. Netušili, že sa stanú rekordérmi v nakrúcaní uprostred pandémie. Spolu si odkrútili 85 dní v podmienkach, keď bežné logistické problémy – aké v tom čase zažívali všetci – narastali do absurdných rozmerov.

„Najväčšie peklo nastalo pred Vianocami. Ráno na pľac nastúpilo päťdesiat ľudí, jeden si kýchol a mohli sme to zabaliť. Pred očami horeli tisíce eur za dekorácie či prenajaté autá, ktoré sme museli zaplatiť,“ opisujú producentka a producent, ktorý je zároveň režisérom.

Zaujímali nás nielen historky z nakrúcania, ale aj to, do akej miery ich skúsenosť vypovedá o problémoch vo filmovom prostredí, ktorým musia nezávislí producenti čeliť.

„S nadľudskou námahou sme dokázali udržať kvalitu projektu, išli na vlastné riziko, ťarchu, úvery. Nemuselo by byť také ťažké vidieť, že sme tu, že existujeme, a zohľadniť to, čo sme prežili,“ hovorí dvojica z KFS production.

Úspešne ste ukončili stresujúce nakrúcanie, ktoré ste potiahli cez dva tvrdé lockdowny. Ako ste to oslávili?

Michal Kollár: Ešte sme nič oslavovať nemohli. Aj keď je štáb otestovaný či zaočkovaný, ľudia nemohli mať ani „prietočnú“, ako sa nazýva večierok na utuženie morálky, ktorým sa oslavuje polovica nakrúcania. Nemohli sme si dovoliť riskovať ani nič podceniť. Čím nechcem povedať, že by štáb povzbudenie nepotreboval. Nie je to ľahké, keď pracujete sedemnásť hodín vonku pri nula stupňoch, a keď zafúka, pocitovo máte šesť pod nulou.

Jana Kluková: Oslavovali sme tak, že sme sa nevedeli dospať. Zaujímavé, že ja ani Michal sme nedostali za celý rok covid. Nechápem, ako je to možné, keď Michala vozil tri dni šofér, ktorý mal koronu. Možno nám celý ten šialený stres a adrenalín nabudil imunitu. Sme radi, že sme to so štábom a hercami prežili, a hoci sa korona vyskytla, nikto na nič nedoplatil.

Logistické problémy musel riešiť minulý rok každý. S čím ste museli bojovať vy?

M. K.: Korona sa dá predstaviť ako taká chobotnica. Problémy sa v priebehu nakrúcania rozvetvujú a nabaľujú ťažko predstaviteľným spôsobom. Ako nezávislí producenti, ktorí si na Slovensku odkrútili najviac filmovacích pandemických dní, sme si odžili všetko, čo sa dalo.

V akej fáze vás zachytil začiatok pandémie?

J. K.: V polovici minulého februára sme začali nakrúcať osemdielnu minisériu Ultimátum, ktorá je vôbec prvou koprodukciou Jojky a Českej televízie. Po šestnástich dňoch, 16. marca, sme museli nakrúcanie zastaviť. Zároveň nás čakalo nakrúcanie celovečerného filmu.

To znie ako čistá producentská samovražda.

J. K.: Nič iné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie